IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Изненадващ ръст на продажбите на дребно в САЩ

Пазарите приеха новината положително, доларът нарасна спрямо еврото

17:00 | 13.02.08 г.
Автор - снимка
Създател
Изненадващ ръст на продажбите на дребно в САЩ
Продажбите на дребно в САЩ през януари отбелязват неочакван ръст, който се дължи основно на увеличение на покупките на автомобили, бензин и облекла. Индексът на продажбите регистрира ръст от 0,3 на сто спрямо декември, когато беше отбелязан спад с 0,4 на сто, съобщават от Министерство на търговията. Ако бъдат премахнати данните за продажби на автомобили, индексът също отчита нарастване с 0,3 на сто.

Предварителните очаквания на анализаторите бяха за спад на продажбите на дребно с 0,3 на сто. Индексът, който не включва продажбите на автомобили, трябваше да нарасне с 0,2 на сто според прогнозите.

Новината за ръста на продажбите беше приета позитивно от пазарите, тъй като подейства за засилване на твърденията, че САЩ все още не се намират в рецесия. В момента пазарът на имоти и този на труда се намират в тежка ситуация в резултат на понижаващите се цени на жилищата и понижената готовност на компаниите да наемат нови служители. Това кара мнозина да смятат, че САЩ не само са поели по пътя към рецесия, а че вече се намират в такава.

След новината за продажбите на дребно американската валута напредна спрямо еврото. Непосредствено преди публикуването на данните в 15:30 едно евро се разменяше за 1,4585 долара, а към 16:50 кросът вече е при 1,4550 EUR/USD.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:57 | 16.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още