IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Английската централна банка уплашена от инфлацията

Институцията увеличи прогнозния ръст на цените и вероятно ще се наложи да остави лихвите високи въпреки очакванията на пазара

14:05 | 13.02.08 г.
Автор - снимка
Създател
Английската централна банка уплашена от инфлацията
През следващите две години инфлацията във Великобритания ще остане над заложения таргет от 2 на сто, като съществува голяма вероятност да бъде премината и горната граница от 3 на сто, поставена от Централната банка, става ясно от съобщение на институцията, цитирано от Bloomberg. Тази прогноза е базирана на пазарните очаквания за понижение на лихвения процент до 4,5 на сто в рамките на настоящата година.

Такова стечение на обстоятелствата се приема като нежелано от институцията, тъй като основната цел, която тя си е поставила, е контрол върху ръста на цените. След обезпокоителните данни за инфлацията както на ниво производител, така и на ниво потребител, става все по-малко вероятно централната банка да предприеме ново понижение на лихвения процент през следващите седмици. Тя вече направи две подобни стъпки през последните три месеца, намалявайки лихвата от 5,75 до 5,25 на сто.

При положение, че лихвеният процент се запази без промяна, то „инфлацията е по-вероятно да остане под 2-процентния таргет, отколкото да премине над него“, смята ръководителят на Централната банка Марвин Кинг. Освен опасенията за инфлацията, банката се притеснява и за икономическия ръст на страната, като прогнозната му стойност за 2008 година беше понижена от 2,0 на 1,6 на сто. От институцията оценяват рисковете пред растежа като „увеличаващи се“, докато рисковете, свързани с инфлацията, остават „балансирани“.

Очакванията на Централната банка оказаха подкрепа на британската валута, която регистрира повишение заради намалената вероятност от редукция на лихвите. Така нараства възможността САЩ, които провеждат най-мащабната кампания за понижение на лихвите от 1990 година насам, да бъдат оставени сами в опитите за стимулиране на икономиката с монетарни похвати. Както е известно, Европейската централна банка към момента се въздържа от понижение на лихвите, а от коментарите на ръководните фактори не се виждат големи шансове за подобни ходове през следващите месеци. Централната банка на Австралия пък вече увеличи лихвения процент, като според анализатори се задава и ново повишение.

Към момента основният лихвен процент на Острова е 5,25 на сто, а според пазарните очаквания той трябва да падне до 4,5 на сто. Инфлацията за януари отбеляза ръст от 2,2 на сто на годишна база през януари, което пък е най-високата стойност за последните седем месеца.

След съобщението на Централната банка британската валута поскъпна спрямо долара и еврото. Сутринта една лира се разменяше за 1,9574 долара, а в 10:50 българско време кросът беше при 1,9552 GBP/USD. Последва рали на лирата и към 13:55 курсът е 1,9645 GBP/USD.

Спрямо еврото поскъпването на британската валута e от 0,7442 EUR/GBP в 9:00 до 0,7429 лири за едно евро в 13:55 часа.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:25 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още