IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Действията на Фед не дават резултат – кредитите не поевтиняват

Пазарите вече виждат стопроцентов шанс за нова редукция на лихвите до 2,5% в средата на март

12:06 | 13.02.08 г.
Автор - снимка
Създател
Действията на Фед не дават резултат – кредитите не поевтиняват

Агресивните редукции на лихвения процент в САЩ, който беше понижен с 1,25 процентни пункта до 3 на сто в рамките на девет дни през януари, до момента не водят до очакваните резултати. Лихвите по кредитите за домакинствата и бизнеса не се понижават, което значително увеличава шансовете да станем свидетели на нови, още по-ниски нива на лихвения процент в страната.

Проучване на Merrill Lynch показва, че след редукцията на лихвата до 3 на сто компаниите плащат дори повече, отколкото преди последните две понижения от януари, съобщава Bloomberg.. Изследването обхваща т.нар. „джъмбо ипотеки“, които са за суми над 417 хил. долара. Това е категорията с най-големи заеми за придобиване на имущество и обикновено се отнася за по-заможни граждани или бизнес организации. Според Merill през последния месец лихвите по този тип ипотеки са се повишили, което е сигнал, че продажбите на имоти ще вървят трудно и през следващите месеци и вероятно цените ще продължат да падат.

Тенденцията за увеличаване на лихвите по кредитите доведе до опасения сред анализаторите, че ситуацията в САЩ излиза от контрол и може да се усложни допълнително. Такова е и мнението на икономиста от Харвард Мартин Фелдстейн, който казва: „Затягането на кредитните пазари е това, което ме тревожи най-силно. Федералният резерв предприе няколко понижения на лихвите и сега въпросът е дали това ще подейства по начина, по който е действало и преди“, предава Bloomberg.

Банките и другите кредитни институции изискват по-голямо възнаграждение за отпускането на кредити, тъй като загубите от високорисковите ипотеки и ипотечни облигации са доста големи и силно заплашват не само доходността на кредиторите, а поставят под въпрос самото им оцеляване. Това ще накара Фед да предприеме нови редукции на лихвите, чиято цел ще бъде стимулиране на кредитирането, което да даде импулс на икономиката за преодоляване на кризата.

Следващата редовна среща на Фед е насрочена за 18 март, като пазарите вече оценяват възможността за ново понижение на лихвата с 50 базисни пункта до 2,5 на сто на 100-процентна. За сравнение, на 31 януари оценката за подобен ход възлизаше на 68 на сто. Към момента с интерес се очаква утрешното изказване на председателя на институцията Бен Бернанке пред финансовата комисия в американския конгрес.

Днес доларът бележи лек ръст спрямо еврото. В първите часове на днешната търговия в Европа единната валута отстъпи от 1,4576 до 1,4541 долара за евро в 10:30 българско време, но впоследствие еврото възстанови част от изгубеното и в 11:55 кросът е при 1,4570 EUR/USD.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:13 | 05.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още