IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Потребителските цени във Великобритания бележат спад за януари

На месечна база е регистрирана дефлация, причините за която се крият в януарските разпродажби в магазините

14:29 | 12.02.08 г.
Автор - снимка
Създател
Потребителските цени във Великобритания бележат спад за януари
Индексът на потребителските цени във Великобритания за януари отбеляза по-голямо понижение от прогнозите. Неговият спад възлиза на 0,7 на сто спрямо предходния месец, съобщават от националната статистика. На годишна база инфлацията е 2,2 на сто, което е най-високата стойност за последните седем месеца. Предварителните прогнози на анализаторите бяха за дефлация от 0,6 на сто на месечна база и ръст с 2,3 на сто на годишна база.

Въпреки по-ниските нива на инфлацията, това едва ли ще развърже ръцете на Централната банка за ново понижение на лихвите. Причината е обстоятелството, че всяка година през януари се наблюдава спад в цените заради големите намаления, които предлагат търговците, съобщава Bloomberg.

Основната причина, която ще попречи на редукция на лихвите, каквато беше направена на два пъти през последните три месеца, е високото ниво на инфлация на ниво производител. Данните за производствените цени, които бяха публикувани вчера, показаха, че на годишна база входящите цени са нараснали с цели 19,1 на сто, а изходящите са се увеличили с 5,7 на сто.

Преди публикуването на днешните данни, британската лира отстъпи спрямо долара до 1,9499 GBP/USD. В рамките на 5 минути след обявяването на инфлацията лирата изгуби близо 50 пипса и в 11:35 кросът беше при 1,9448 GBP/USD/ Последва възстановяване на нивата на британската валута и в 14:20 една лира струва 1,9525 долара.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:39 | 19.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още