IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Австралия на път да повиши лихвите отново

Високата инфлация вероятно ще накара централната банка да води по-рестриктивна монетарна политика

10:46 | 11.02.08 г.
Автор - снимка
Създател
Австралия на път да повиши лихвите отново
Централната банка на Австралия даде сигнал, че през следващите месеци е вероятно лихвите в страната да бъдат повишени отново, тъй като инфлацията се намира на „неудобно високи нива“, става ясно от тримесечния доклад на институцията.

В доклада се казва, че липсата на изгледи за намаляване на икономическите рискове вероятно ще доведе до по-рестриктивна монетарна политика през следващите месеци, съобщи Bloomberg. По данни на централната банка основният индекс на потребителските цени през следващите месеци ще остане над горната граница на инфлационния таргет от 3 на сто поне до края на 2009 година.

Преди седмица лихвеният процент в Австралия беше повишен до 7,0 на сто, което е най-високата му стойност за последните 11 години. Този ход на централната банка беше в противоположна посока на възприетата от други водещи централни банки политика на редукция на лихвите с цел стимулиране на кредитирането. През последните месеци понижения на лихвите бяха направени в САЩ, Канада и Великобритания.

По данни на централната банка на Австралия инфлацията ще достигне връх от 3,75 на сто на годишна база, като завръщане в границите между 2 и 3 на сто не се очаква преди 2010 година. Това води до очаквания за увеличение на лихвите в страната, като според проучване на Bloomberg вероятността това да стане до средата на годината е над 50 на сто.

Публикуването на тримесечния доклад на централната банка доведе до значително поскъпване на австралийския долар срещу американския му съименник. След като в началото на седмичната търговия двете валути се разменяха по курс 0,8956 AUD/USD, a непосредствено преди доклада в 2:30 българско време кросът беше 0,8976 AUD/USD, последва рали на австралиеца и към 10:35 курсът е 0,9032 AUD/USD.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:32 | 18.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още