IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Американските банки слагат спирачка на кредитирането

Лихвите по кредитите за домакинствата и бизнеса се увеличават, засегнати са дори тези с добра кредитна история

16:08 | 05.02.08 г.
Автор - снимка
Създател
Американските банки слагат спирачка на кредитирането

Банките в САЩ са затегнали значително условията по кредитиране през последните три месеца, показват данни от тримесечно проучване на Федералния резерв, цитирани от FTD. Този ход е обоснован с влошаващите се перспективи пред американската икономика.

Освен с увеличаването на лихвите по кредитите, понижената готовност на банките да предоставят кредити се вижда и от ограничаването на рисковите апетити и по-сериозното проучване на кредитоискателите. Сред мерките при ипотечните кредити е изискването на по-голямо собствено участие при покупката на недвижимата собственост. Данните от проучването показват още, че търсенето на кредити от фирмите и гражданите през последното тримесечие е претърпяло свиване.

Особено рестриктивна политика финансовите институции са предприели при отпускането на ипотечни кредити, съобщава още вестникът. 80 на сто от американските банки са съобщили за въвеждането на нови, по-стриктни условия по този вид заеми, като това е най-големият ръст от началото на провеждането на анкетите през 1990 година. 55 на сто от чуждестранните банкови институции в САЩ съобщават за предприети в подобна посока стъпки, което е с 15 на сто по-голям брой от онези, които са обявили затягане на кредитирането през октомври 2007 година.

По-стриктните условия се отнасят както за домакинствата, така и за фирмите и касаят не само закупуването на жилища, а и на търговски площи, офиси и т.н., а сред засегнатите са дори клиентите с добра кредитна история.

Тримесечният доклад, с който от Федералния резерв вероятно са разполагали при последните си решения за редукция на лихвите в САЩ, показва, че финансовата криза вече се пренася във все повече области на икономиката и страната е изправена пред сериозни трудности.

Затегнатите условия по кредитите вероятно ще доведат до значителни трудности за американската икономика, тъй като ще се отразят на готовността на компаниите да правят инвестиции. С оглед насърчаването на банковото кредитиране и стабилизиране на ситуацията от септември насам Фед понижи лихвата от 5,25 до 3,0 на сто, което, от своя страна, допринесе за засилване на инфлационния натиск и според мнозина анализатори над САЩ е надвиснала голяма опасност от стагфлация.

Днес американският долар успя да възстанови голяма част от изгубеното през последните дни спрямо еврото, като понижението на единната валута се дължи основно на слабите данни за сектора на услугите в еврозоната. След като двете валути се разменяха по курс 1,4813 EUR/USD в 9:00, доларът напредна до 1,4654 EUR/USD в 15:45 часа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:57 | 06.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още