IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Повишиха лихвите в Австралия въпреки действията на Фед

Лихвеният процент беше увеличен до 7,0 на сто заради силния инфлационен натиск в страната

09:14 | 05.02.08 г.
Автор - снимка
Създател
Повишиха лихвите в Австралия въпреки действията на Фед

Централната банка на Австралия взе решение за увеличаване на лихвения процент с 0,25 процентни пункта до 7,0 на сто, което е най-високата им стойност за последните 11 години. Този ход е продиктуван от силния инфлационен натиск, който доведе до най-високата стойност на инфлацията от 1991 година насам.

По този начин Австралия стана първата развита държава, която увеличава лихвения процент в условията на глобалната кредитна криза. В настоящите условия останалите водещи централни банки се въздържат от промени или редуцират лихвените нива с оглед стимулиране на кредитирането и увеличаването на ликвидността във финансовата система.

Повишението на лихвеният процент в Австралия беше напълно очаквано за анализаторите, след като инфлацията надмина за второ поредно тримесечие заложения от Централната банка таргет от 2 до 3 на сто. За последното тримесечие на 2007 година потребителските цени в страната нараснаха с 3,8 на сто на годишна база.

Действието на Централната банка на Австралия подсилва твърденията, че въпреки проблемите на европейската икономика от силното евро можем да станем свидетели на увеличение на лихвения процент в еврозоната през следващите месеци, тъй като инфлацията далеч преминава заложената граница от 2 на сто. Какви са настроенията на Европейската централна банка ще стане ясно в четвъртък, за когато е насрочено редовното месечно заседание на ръководителите на институцията.

След увеличението на лихвата беше регистрирано ограничено поскъпване на австралийския долар спрямо американския му съименник. От 0,9063 AUD/USD в 5:30 българско време, когато решението беше съобщено, австралиецът поскъпва до 0,9073 AUD/USD в 8:45.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:01 | 10.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още