IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Производствената инфлация в еврозоната за декември с ръст от 4,3 на сто

Високата стойност на показателя вероятно ще попречи на ЕЦБ да редуцира лихвения процент в еврозоната

13:47 | 04.02.08 г.
Автор - снимка
Създател
Производствената инфлация в еврозоната за декември с ръст от 4,3 на сто

Инфлацията на ниво производител в еврозоната през декември се увеличава с 0,1 на сто на месечна база, показват данни на Евростат. Увеличението беше очаквано от анализаторите, които точно предвидиха неговата стойност. За ноември производствената инфлация отчете месечен ръст от 0,9 на сто.

На годишна база цените нарастват с 4,3 на сто, след като през ноември беше отбелязан ръст от 4,1 на сто. Данните означават, че за цялата 2007 година цените на ниво производител са се увеличили с 2,8 на сто спрямо 2006 година.

Увеличението на производствените цени вероятно ще бъде взето под внимание на предстоящата в четвъртък среща на ръководителите на Европейската централна банка, които трябва да вземат решение за лихвените проценти в еврозоната. Заложеният от институцията инфлационен таргет от 2 на сто през последните месеци се превишава значително и това вероятно ще доведе до запазване на лихвите при ниво 4,0 на сто въпреки кризата на финансовите пазари и пониженията на лихвения процент в САЩ.

Днес еврото се движи стабилно спрямо американската валута, запазвайки стойностите си от края на миналата седмица. След като единната валута поскъпна от 1,4813 EUR/USD в 8:00 до 1,4844 EUR/USD в 10:05 българско време, към момента зелените пари възстановяват стойността си и към 13:40 кросът е при 1,4816 EUR/USD.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:10 | 04.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още