IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Държавите от Залива понижиха лихвите си заради САЩ

Обвързаните с американския долар икономики са принудени да понижават лихвите си въпреки високата инфлация, което представлява силна заплаха за бъдещото им развитие

09:24 | 02.02.08 г.
Автор - снимка
Създател
Държавите от Залива понижиха лихвите си заради САЩ
Пет от страните в Персийския залив – Саудитска Арабия, Обединени Арабски Емирства (ОАЕ), Катар, Бахрейн и Кувейт, са прибегнали до редукция на лихвените си проценти в резултат на действията на Федералния резерв на САЩ, който тази седмица за пореден път предприе агресивна редукция на американската лихва.

Лихвените проценти, които в арабските държави се формират по различен начин заради отрицанието на корана към лихварството, са понижени, тъй като местните валути са обвързани с курса на долара под една или друга форма с долара и неговото поевтиняване поставя арабските икономики под силен инфлационен натиск. Към момента пет от шестте държави в региона са обвързали валутите си с долара, като единствено Кувейт е предприел фиксиране към кошница от валути, в която освен зелените пари попадат още еврото, йената и британският паунд.

В най-голямата арабска икономика – тази на Саудитска Арабия, основният лихвен процент, който представлява лихвата по репо сделките, при които Централната банка заема средства и се използва като бенчмарк при определянето на възнагражденията по депозитите, беше редуциран с 0,5 процентни пункта до 3 на сто. Лихвеният процент по репо сделките, при които на гражданите и фирмите се отпускат заеми остана без промяна - 5,5 на сто.

В ОАЕ процентът по репо сделките беше понижен от 3,5 на сто на 3 на сто, а лихвите по депозитите в Катар и Бахрейн бяха редуцирани от 3,5 на 3 на сто. Сконтовият процент в Кувейт, по който се отпускат кредити не беше променен и се запази при 5,75 на сто. Единствената държава, която до момента не е променила лихвените проценти заради кризата в САЩ е Оман.

В началото на серията от понижения на лихвата в САЩ през декември Саудитска Арабия направи опит да не последва монетарната политика на Фед, което доведе до ръст на местната валута до 20 годишен връх. Това накара страните от Залива да започнат нови обсъждания за създаване на регионална валута и прекъсване на връзката с долара.
Понижението на лихвите заплашва арабските държави от инфлационен натиск. За 2007 година инфлацията в региона е достигнала 6,3 на сто, което е рекорд за последните години, съобщава Bloomberg. За да бъдат избегнати негативните последици от инфлацията, страните от Залива предприеха увеличение на заплатите в публичния сектор и започнаха програми за субсидиране на населението, които да стимулират търсенето, но по този начин се появява голяма опасност от попадане в спиралата доходи-цени, което може да има силно негативни последици за икономиките им.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:56 | 11.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още