IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Фед налива още 60 млрд. долара в банковата система на САЩ

Фед ще организира през февруари два аукциона за кредитиране на търговските банки заради трудностите, които предизвиква ипотечната криза

18:16 | 01.02.08 г.
Автор - снимка
Създател
Фед налива още 60 млрд. долара в банковата система на САЩ
Федералният резерв на САЩ обяви намерения да предостави краткосрочни кредити на търговските банки в страната в размер на 60 млрд. долара през февруари, предава АР.

За целта ще бъдат организирани два аукциона – на 11 и 25 февруари. Задължителната минимална оферта за участие този път ще бъде намалена от 10 на 5 млн. долара с цел до финансирането да могат да бъдат допуснати и по-малки финансови институции.

С планираните 2 аукциона общият брой на този вид акции от декември насам ще стане шест, като по два бяха проведени през януари и декември. От Фед твърдо заявяват, че организирането на аукциони ще продължи дотогава, докато е необходимо, за стабилизирането на кризисната ситуация. В случай че се налагат нови интервенции през март, институцията ще обяви конкретните дати на 29 февруари.

Целта на аукционите е да бъде увеличена ликвидността в банковия сектор, тъй като доверието между отделните институции е доста ниско, което води до значително оскъпяване на кредитирането. Фед провежда аукционите паралелно с опитите си да стабилизира пазара чрез монетарни похвати. Както е известно, по-рано през седмицата лихвеният процент в САЩ беше понижен до 3,0 на сто, като редукцията за последните две седмици възлиза на 1,25 процентни пункта.

Комбинацията от двата подхода е наложителна, тъй като до момента понижаването на лихвените проценти от 5,25 на сто през август до 3,0 на сто към момента не донася необходимото успокоение. Друга причина за организирането на аукционите е и малката възможност, която остава пред Фед, за нови редукции на лихвите, тъй като САЩ са изправени пред силен инфлационен натиск. Това обаче за момента не е от водещо значение за ръководителите на централната банка, като нейният ръководител Бен Бернанке заяви неотдавна, че стабилизирането на икономиката стои на първо място в настоящата ситуация.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:30 | 12.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още