IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Паричното предлагане в еврозоната се забавя повече от очакваното

Ръстът в предлагането се забавя, което може да допринесе за запазване на твърдата политика на ЕЦБ по отношение на лихвите

12:33 | 28.01.08 г.
Автор - снимка
Създател
Паричното предлагане в еврозоната се забавя повече от очакваното

Паричното предлагане в рамките на агрегата М3 в еврозоната през декември е отбелязало по-голямо от очакваното забавяне на своя ръст и за последните 12 месеца той възлиза на 11,5 на сто, съобщават от Европейската централна банка. Предходният месец беше регистриран ръст в паричното предлагане от 12,3 на сто, а анализаторите очакваха забавяне през декември до 12,2 на сто.

Паричният агрегат М3, който е известен още с наименованието „широки пари“, се използва като изпреварващ показател за нивото на инфлацията в предстоящите месеци. Той включва в себе си парите в обращение, безсрочните влогове, пътническите чекове, срочните депозити и други високоликвидни спестявания.

Стойността на показателя обаче остава доста над заложения от ЕЦБ таргет и също както високия темп на инфлацията пречи на институцията да понижи лихвените проценти в еврозоната с цел стимулиране на икономиката.

Днес еврото поскъпва спрямо долара, като от 1,4665 EUR/USD в 10:00 часа единната валута напредна до 1,4717 EUR/USD в 10:45. Към 12:30 едно евро се разменя за 1,4710 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:06 | 03.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още