IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Канада се забавя до най-ниските си нива от декември 2005 г.

Основният индекс на потребителските цени в Канада забавя темпа си на растеж до 1,5% годишно към края на декември

17:15 | 25.01.08 г.
Автор - снимка
Създател
Инфлацията в Канада се забавя до най-ниските си нива от декември 2005 г.
Основният индекс на потребителските цени в Канада забавя темпа си на растеж до 1,5% годишно към края на декември, показват данните на Канадския статистически институт. Това е най-ниското ниво на показателя от декември 2005 г. насам.

През ноември основният индекс на потребителските цени бе на ниво от 1,6%, а очакванията на икономистите бяха през декември той да нарасне до 1,7 на сто. За трети пореден месец показателят се задържа под целевото ниво на Централната банка.

Общият индекс на потребителските цени, който включва и някои по-волатилни стоки, бележи ръст от 2,4% през декември спрямо 2,5% за номеври.

Според анализатори, цитирани от Bloomberg, това може да позволи на институцията да предприеме нови повишения на основния лихвен процент в страната.

По-рано тази седмица Централната банка на Канада предприе понижение на лихвите в страната с 0,25 процентни пункта до 4 на сто.

Някои икономисти са на мнение, че на следащото заседание на институцията през март лихвите могат да бъдат намалени с 50 базисни пункта вместо обичайните 25, с цел да бъде намален диференциала с лихвите в САЩ, които към момента са на ниво от 3,5 на сто.

От Централната банка на Канада считат, че част от забавянето на ръста на цените се дължи на поскъпването на канадския долар, който добави 15% към стойността си за последните 12 месеца спрямо щатската валута.

Към момента един щатски долар се разменя за 1,0040 канадски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още