IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на дребно във Великобритания за декември падат с 0,4%

Месечното понижение на показателя е най-голямото от януари 2007 г. насам

14:38 | 18.01.08 г.
Автор - снимка
Създател
Продажбите на дребно във Великобритания за декември падат с 0,4%
Продажбите на дребно във Великобритания за месец декември бележат изненадващ спад от 0,4%, показват данните на местния статистически институт.

Месечното понижение на показателя е най-голямото от януари 2007 г. насам. В случая става въпрос за ключов месец от годината, тъй като около коледните и новогодишните празници обикновено потреблението е най-силно.

На годишна база ръстът на продажбите на дребно достига 2,7%. Консенсусните очаквания бяха за месечно повишение от 0,2% и 4,4% на годишна база.

Статистическите данни показват, че резкият спад през декември се дължи основно на продажбите в неспециализираните магазини, които са отчели понижение от 4,3% за месеца, или най-силното от 1994 г. насам. Продажбите на магазините за бижута, спортни стоки и книги са намалели средно с 3,2% през декември.

Спадът на продажбите на дребно може да даде повод на Английската централна банка да прибегне до ново понижение на основния лихвен процент на Острова. Следващото заседание на финансовата институция е насрочено за 7 февруари. В момента основната лихва във Великобритания е 5,5%.

След публикуването на данните за продажбите на дребно, паундът отчете спад от около 120 пипса до 1,9590 спрямо щатския долар. Борсовият индекс FTSE 100 за момента бележи ръст от малко над 1% до ниво от 5 985 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:54 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още