IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Отново противоречиви данни за щатската икономика

Инфлацията на ниво производител се свива, продажбите на дребно бележат неочакван спад през декември

16:54 | 15.01.08 г.
Автор - снимка
Създател
Отново противоречиви данни за щатската икономика
Продажбите на дребно в САЩ през декември са отбелязали спад от 0,4 на сто на месечна база, съобщават от Министерство на търговията в страната, като това е първото понижение на показателя от юни насам. Предходния месец продажбите нараснаха с 1,0 на сто, а предварителните прогнози на анализаторите варираха в доста широките граници между спад с 0,8 на сто и ръст с 0,5 на сто, съобщава Bloomberg.

Ако от индекса на продажбите бъдат извадени автомобилите, то спадът възлиза отново на 0,4 на сто при очаквано понижение от 0,1 на сто.

Като цяло за периода януари-декември 2007 година продажбите са нараснали с едва 4,2 на сто, което е най-слабото увеличение за последните пет години. През 2006 година ръстът на показателя беше 5,9 на сто.

Днес бяха публикувани и данните за инфлацията на ниво производител в страната за декември. Те показват, че на месечна база индексът на производствените цени е регистрирал спад с 0,1 на сто след силното си повишение с 3,2 на сто през ноември. Тази стойност на показателя може да се приеме като изненадваща с оглед предварителните прогнози, които бяха за ръст с 0,2 на сто с оглед високите цени на суровините в края на миналата година.

На годишна база производствената инфлация в САЩ се забавя до 6,3 на сто за декември. През ноември тя достигна 7,2 на сто, а очакванията на анализаторите бяха за ръст от 7,3 на сто в края на 2007 година.

Днес доларът продължи да отстъпва на еврото. След като по-рано през деня американската валута успя да възвърне част от изгубените си вчера позиции и поскъпна от 1,4886 EUR/USD в 9:00 до 1,4838 EUR/USD в 11:30, разочароващите данни за банковия сектор на САЩ доведоха до ново отстъпление на зелените пари и към 16:45 кросът е при 1,4910 EUR/USD.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:46 | 15.01.08 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още