IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Инфлацията на Острова остава висока

Индексът на потребителските цени остава над заложения от Централната банка таргет вече трети пореден месец

14:43 | 15.01.08 г.
Автор - снимка
Създател
Инфлацията на Острова остава висока
Инфлацията във Великобритания през декември отбеляза изненадващ ръст от 0,6 на сто на месечна база, което доведе до задържане на показателя над заложения от Английската централна банка таргет за трети пореден месец. На годишна база потребителските цени запазват ръста си от миналия месец от 2,1 на сто непроменен, показват данните на официалната статистика.

Предварителните очаквания на анализаторите бяха за ръст на потребителските цени с 0,5 на сто на месечна база, а на годишна увеличението на инфлацията трябваше да се забави до 2,0 на сто.

Днешните данни показват, че инфлационният натиск на Острова остава силен, което вероятно е допринесло за решението на АЦБ от миналата седмица да запази лихвите непроменени на ниво 5,50 на сто. Вчера стана ясно, че производствените страни във Великобритания са отбелязали най-големия си ръст за последните 16 години.

Новините се отразиха на курса на британската валута и тя поскъпна спрямо еврото и долара. По отношение на единната валута, паундът се повиши от 0,7600 EUR/GBP в 9:00 до 0,7557 пенса за едно евро в 14:30.

Спрямо американския долар лирата поскъпна от 1,9588 GBP/USD в 9:00 часа до 1,9679 долара за лира в 14:30.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:15 | 06.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още