IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Междубанковите лихви падат заради нови операции на централните банки

Напрежението на финансовите пазари остава заради новите данни за загуби на големите инвестиционни банки от кризата в САЩ

17:30 | 14.01.08 г.
Автор - снимка
Създател
Междубанковите лихви падат заради нови операции на централните банки
Лихвите по тримесечните междубанкови кредити в американски долари отстъпиха с 20 базисни пункта до 4,06 на сто преди насрочения за днес от Федералния резерв на САЩ аукцион, на който се очаква да бъдат предложени краткосрочни кредити на търговските банки в размер на 30 млрд. долара.

Днешният спад на тримесечния LIBOR е най-големият от 19 септември насам, когато лихвите в САЩ бяха понижени с 50 базисни пункта до 4,75 на сто, припомня Bloomberg.

Спад, макар и минимален, отбелязаха още тримесечните лихви по кредитите в евро и британски лири. EURIBOR-ът по тримесечните заеми падна с 2 базисни точки до 4,56 на сто, задържайки се доста над обичайните си нива. Процентът все пак е доста под поставения на 12 декември рекорд от 4,95 на сто. Тримесечният лихвен процент по кредитите в британска валута пък отстъпи с един базисен пункт до 5,67 на сто.

Основната причина за понижението на междубанковите лихви имат новите планове за съвместни действия на централните банки. От Европейската централна банка са обявили, че до края на месеца ще бъдат проведени два аукциона за по 10 млрд. евро, а Английската централна банка е насрочила за утре аукцион за предоставяне на 10 млрд. лири.

Кризата на финансовите пазари доведе до съвместна интервенция на водещите централни банки от Западна Европа и Северна Америка в края на миналата година, като на търговските банки от еврозоната бяха отпуснати над 350 млрд. евро, в САЩ бяха организирани два аукциона за по 10 млрд. долара, а на Острова бяха предложени заеми в британски лири.

Новите действия на институциите вероятно са продиктувани от непрекъснато публикуваните през последните дни загуби от ипотечната криза в САЩ, които ежедневно биват обявявани. Поредните две институции, за които стана ясно, че ще понесат солидни загуби, са американските инвестиционни банки Merill Lynch и Citigroup.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:36 | 06.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още