IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Производствената инфлация на Острова достигна 16-годишен връх

Британската валута падна до абсолютно дъно спрямо еврото при 0,7592 EUR/GBP

14:11 | 14.01.08 г.
Автор - снимка
Създател
Производствената инфлация на Острова достигна 16-годишен връх
Цените на ниво производител във Великобритания отбелязват през декември най-бързия си темп на нарастване за последните 16 години, което дава още едно обяснение на решението на централната банка да не предприема ново увеличение на лихвите, а да изчака известно време заради рекордните цени на суровините от последните седмици.

Изходящите цени на ниво производител на Острова през ноември са нараснали с 5 на сто на годишна база, което е с 0,3 процентни пункта повече от отбелязания месец по-рано ръст от 4,7 на сто, показват данните на националната статистика. На месечна база индексът на изходящите цени е нараснал с 0,5 на сто.

Миналата седмица Английската централна банка взе решение да не променя лихвения процент в страната за втори пореден месец и го запази на ниво 5,5 на сто. Основната причина за този ход бяха високите цени на суровините, които заплашват страната със силен инфлационен натиск.

Производствените цени се увеличават вече четвърти пореден месец, като основното повишение се пада на бензина, храната и химическите продукти, като на годишна база горивата са поскъпнали с 11,6 на сто, което е най-големият ръст от юли 2005 година насам.

Днес британската лира продължи да поевтинява, като спрямо еврото беше достигнато абсолютно дъно от въвеждането на единната валута през 1999 година при ниво 0,7592 EUR/GBP. Към 14:00 едно евро се разменя за 0,7589 лири.

Британската валута отстъпи и спрямо използваните често за carry-trade търговия швейцарски франк и японска йена. По отношение на йената понижението е от 212,97 GBP/JPY в началото на седмичната търговия до 210,98 йени за паунд в 13:55. Спрямо швейцареца пък лирата поевтинява съответно от 2,1552 GBP/CHF до 2,1402 GBP/CHF.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:04 | 31.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още