IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Слаби данни за немската икономика заради скъпото евро

Производството, износът и продажбите на дребно в Германия бележат изненадващ спад

14:30 | 09.01.08 г.
Автор - снимка
Създател
Слаби данни за немската икономика заради скъпото евро
Поредица от негативни новини за състоянието на най-голямата икономика в еврозоната – тази на Германия, бяха публикувани днес. Важни икономически показатели като индустриалното производство, износа и продажбите на дребно бележат неочаквано понижение, като основната причина за това са високите цени на горивата и увеличаващата се инфлация.

Индустриалното производство в страната през ноември се свива с 0,9 на сто спрямо предходния месец, съобщават от Министерството на икономиката в Берлин. Предварителните прогнози на анализаторите бяха за ръст от 0,5 на сто. На годишна база производството забавя ръста си до 3,9 на сто спрямо регистрираните 6,4 на сто през октомври.

Същевременно със свиването на производството в страната е отбелязан и спад на износа. Неговата стойност за ноември, коригирана със сезонните колебания, е с 0,5 на сто по-ниска от измерената през октомври. Консенсусната прогноза беше напълно противоположна, като се очакваше ръст на износа с 0,5 на сто. На годишна база износът се увеличава с 3,2 на сто, което води до ръст на търговския излишък до 19,8 млрд. евро.

Спад беше обявен и при продажбите на дребно в най-голямата икономика на еврозоната. Индексът на продажбите за октомври показва, че на месечна база е отбелязано понижение с 1,3 на сто. По този показател анализаторите също предричаха ръст - с 1,1 за месеца, след като през октомври беше регистриран спад от 2,3 на сто. На годишна база продажбите на дребно също отбелязват спад от 3,2%.

Всичко това показва, че високите стойности на еврото се отразяват доста негативно върху потреблението и производството в еврозоната. Към момента обаче не се очаква понижаване на лихвения процент от страна на Европейската централна банка, която има насрочено редовно заседание за утре. Въпреки негативното отражение на високия курс на еврото върху икономиката на еврозоната едва ли ще станем свидетели на редукция на лихвите, тъй като към момента инфлационният натиск е доста силен, а, както е известно, една от основните цели на ЕЦБ е поддържането на стабилно ценово равнище.

Новините се отразиха върху търговията с единната валута и курсът евро-долар премина под границата от 1,47 EUR/USD. Към 14:00 едно евро струва 1,4691 долара.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:35 | 29.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още