IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Продажбите на дребно в еврозоната за ноември с неочакван спад

Фабричните поръчки за ноември в Германия бележат ръст от 13,6 на сто на годишна база

13:33 | 08.01.08 г.
Продажбите на дребно в еврозоната за ноември с неочакван спад
Продажбите на дребно в еврозоната регистрираха неочаквано понижениe от 0,5 на сто през месец ноември, съобщиха от Eurostat. През октомври продажбите на дребно намаляха с 0,7 на сто, като консенсусната прогноза за ноември бе те да регистрират ръст от 0,5 на сто, което не се оправда.

Така на годишна база продажбите на дребно в еврозоната намаляват с 1,4 на сто.

Индикаторът измерва паричната стойност на целия обем продажби на дребно. Имайки предвид, че значителна част от БВП на еврозоната се състои от продажбите на дребно, новините, свързани с този показател, могат да имат важен ефект върху единната валута.

Днес еврото се задържа стабилно спрямо щатската валута и към момента кросът EUR/USD се търгува на 1,4707 долара за евро. Кросът EUR/CHF също се задържа стабилен след новините от еврозоната от обяд. Към момента едно евро се разменя за 1,6419 франка.

Новините за фабричните поръчки от Германия успяха да неутрализират негативния доклад за продажбите на дребно в еврозоната и това помогна на единната валута.

Фабричните поръчки за месец ноември в най-голямата европейска икономика отчитат ръст от 13,6 на сто на годишна база, съобщиха от федералния статистически офис на страната. Консенсусната прогноза на анализаторите бе ръстът да бъде по-нисък – едва 7,7 на сто, след като през октомври той бе 14 на сто.




Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:49 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още