IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Румъния увеличи лихвените нива до 8 на сто

Инфлационни страхове и евтината лея станаха причина за повишение от половин пункт

17:02 | 07.01.08 г.
Румъния увеличи лихвените нива до 8 на сто
Румънската централна банка увеличи основния лихвен процент в страната до 8 на сто от досегашните 7,5 на сто. Увеличението бе с 0,25 процентни пункта по-високо от очакванията на експертите за увеличение до 7,75 на сто.

Краткосрочната инфлационна ситуация се влошава и има предпоставки за повишени макроикономически рискове, по-специално тези, свързани с по-високите публични разходи заради наближаващите избори, се пояснява в съобщението на банката, цитирано от Bloomberg. Също така, според централните банкери на Румъния, има възможност за значително влошаване на инфлационните очаквания.

От Националната банка на Румъния коментират, че няма да успеят да изпълнят програмата си за инфлация от 4 на сто през 2007 г., като очакват разлика от плюс/минус 1 процентен пункт. Причина за тази несигурност е поевтиняването на румънската валута, както и завишените разходи по публични инфраструктурни проекти и социални програми след влизането на страната в ЕС.

Централната банка остави досегашните нива на минималните задължителни резерви на банките непроменени от 40 на сто за депозити във валута и 20 на сто за депозити в леи.

През ноември инфлацията в страната достигна 6,7 на сто на годишна база. Причина за повишението беше скокът при цените на хранителните продукти, след като продължителна суша унищожи една трета от реколтата на страната. Поевтиняването на леята пък стана причина за оскъпяване на вносните продукти.

Тонът на централната банка беше много рестриктивен и ние очакваме тя да продължи с подобни мерки, особено след като има възможност инфлацията да надмине 7 на сто през първото тримесечие на 2008 г.“, коментира пред Bloomberg Бартоц Павловски от TD Securities Ltd. Според него не е изключено лихвените проценти да достигнат и 9 на сто, като следващото повишение може да бъде още през февруари.

През януари 2007 г., когато Румъния влезе в ЕС, лихвеният процент беше 8,75 на сто. След първоначалните данни за спад в инфлацията банката понижи лихвите до 7,5 на сто, като силната лея стана причина през март за спад на инфлацията в страната до рекордно ниските 3,7 на сто на годишна база.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:37 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още