IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

PMI индексът за услугите в еврозоната със спад

Данните за водещите икономики в Европа са противоречиви, във Великобритания индексът бележи неочакван ръст

14:44 | 04.01.08 г.
Автор - снимка
Създател
PMI индексът за услугите в еврозоната със спад
Данните за индекса PMI за сферата на услугите през декември във водещите европейски икономики отново показват противоречиви движения. Това се вижда от данните за изготвяния ежемесечно от Royal Bank of Scotland индекс за еврозоната, Германия, Франция и останалите водещи европейски икономики.

В Германия, Италия и еврозоната като цяло се наблюдава по-голям от прогнозирания спад. Британската икономика успява да се справи с проблемите от кредитната криза и секторът на услугите бележи неочакван ръст.

В еврозоната понижението на PMI индекса за сектора на услугите е до 53,1 пункта. Това е с 0,1 пункта по-голям от очакванията спад, а нивото на показателя пада с 1,0 пункт под регистрираните през ноември 54,1.

Най-голямата икономика от еврозоната – Германия, също отбелязва понижение на активността в непроизводствения сектор, като индексът пада от 53,1 пункта през ноември до 51,2 пункта през декември. Анализаторите предвиждаха по-ограничено понижение на показателя до 52,4 пункта.

Понижения са отбелязани още в Италия и Франция, където PMI индексите са на стойност съответно 49,7 и 58,9 пункта. Предходния месец в Италия нивото на индекса беше 50,8 пункта, а във Франция – 59,2 пункта.

Неочакван ръст бележи сектора на услугите във Великобритания. На Острова е отчетено повишение на индекса PMI от 51,9 пункта през ноември до 52,4 пункта през декември при очакван спад с 0,4 пункта до 51,5.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:37 | 31.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още