IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Кредитирането на Острова ще се затяга още

Това може да накара АЦБ да предприеме ново понижение на лихвите с цел стимулиране на кредитирането

16:02 | 03.01.08 г.
Автор - снимка
Създател
Кредитирането на Острова ще се затяга още
Банките на Острова предвиждат да ограничат кредитирането на домакинствата и фирмите през първото тримесечие на годината, което заплашва икономическия растеж на страната и подсилва очакванията за ново понижение на лихвите от страна на Английската централна банка.

Кредитирането на домакинствата и фирмите е било понижено значително през последните три месеца, става ясно от тримесечния обзор на централната банка. Плановете на търговските банки обаче са тази тенденция да продължи и през първите месеци на новата година, предава Bloomberg.

Това може да накара АЦБ да предприеме ново понижение на лихвите с цел стимулиране на кредитирането и улесняване на бизнеса и домакинствата. Проблемите в кредитния сектор на Острова се дължат на ипотечната криза, която започна от САЩ и се пренесе върху финансовите институции от Европа.

Заради проблемите един ипотечен кредитор във Великобритания вече изпадна в сериозни затруднения, а за друг се търсят мерки за намиране на изход от ликвидната криза, в която е изпаднал. С оглед подобряване на ликвидността в края на 2007 година водещите централни банки от Западна Европа и Северна Америка проведоха безпрецедентна съвместна операция за пръв път след атентатите от 2001 година.

Днес паундът отстъпва спрямо еврото и долара. По отношение на единната валута, лирата се понижи от 0,7430 EUR/GBP в 9:00 до 0,7480 EUR/GBP в 12:50. Последва стабилизиране на лирата и към 15:50 кросът е при 0,7450 EUR/GBP.

Спрямо долара паундът се понижи от 1,9826 GBP/USD до 1,9722 GBP/USD в 12:00, но впоследствие поскъпна до 1,9816 долара за лира в 15:20. Към 15:50 една лира струва 1,9755 долара.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:02 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още