IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Рекордна заетост в Германия

Броят на работещите в най-голямата икономика на еврозоната регистрира рекордни стойности вече втори пореден месец

11:28 | 03.01.08 г.
Автор - снимка
Създател
Рекордна заетост в Германия
Нивото на заетост в Германия през ноември се задържа над 40 млн. души за трети пореден месец, показват предварителните данни на Федералното бюро за статистика. За месеца показателят достига рекордната стойност от 40,29 млн. души, което е с 1,6 на сто (627 хил.) повече спрямо ноември 2006 г.

Предишният рекорд беше поставен през октомври, като спрямо тогава през ноември работа са започнали 70 хил. повече германци. Това означава, че на месечна база заетостта се е увеличила с 0,2 на сто. Коригираната със сезонните колебания стойност на показателя показва, че заетостта през ноември се е увеличила с 34 хил. души.

Същевременно с това безработицата в най-голямата икономика на еврозоната намалява, като според критериите на Международната организация на труда безработните са 3,42 млн. души, което е с 550 хил. по-малко (13,9 на сто) от броя на безработните през ноември 2006 година.

Нивото на безработица, което не е коригирано със сезонните колебания, за ноември пада до 7,9 на сто, което е с 0,2 процентни пункта по-малко от измерените месец по-рано 8,1 на сто. Изглаждането на показателя със сезонните колебания показва ниво на безработица от 8,4 на сто, което също е с 0,2 процентни пункта по-ниско спрямо октомври.

Данните за пазара на труда показват, че икономиката на страната върви добре, което дава допълнително основание на Европейската централна банка да помисли за увеличение на лихвите в еврозоната. Такива настроения има от няколко месеца, но кредитната криза и затрудненията на финансовите пазари до този момент възпираха ЕЦБ да повиши лихвата.

Новините доведоха до ръст на еврото спрямо долара. По време на сутрешната търговия единната валута първоначално отстъпи от 1,4739 EUR/USD в 9:00 до 1,4692 EUR/USD в 10:35. Последва отстъпление на долара и към 11:15 кросът е при 1,4716 долара за евро.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:36 | 29.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още