IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Инфлацията в Япония достигна деветгодишен връх

Едва ли това обстоятелство ще накара Централната банка да повиши лихвите, тъй като данните за пазара на труда са слаби, а потребителските разходи и производството се свиват

10:15 | 28.12.07 г.
Автор - снимка
Създател
Инфлацията в Япония достигна деветгодишен връх
Инфлацията в Япония през ноември бележи най-големия си ръст за последните девет години, показват официалните данни на националната статистика на страната. Паралелно с това се наблюдава спад на промишленото производство и потребителските разходи, което може да се приеме като сигнал, че растящите цени на горивата може да сложат край на икономическата експанзия на страната.

Основният индекс на потребителските цени, в който не попадат пресните хранителни продукти, се увеличава с 0,4 на сто на годишна база, като това е най-големият темп на нарастване на цените от 1998 година насам. Повишението е по-голямо от очакванията, които бяха за ръст на инфлацията с 0,3 на сто. Три четвърти от увеличението се дължи на поскъпването на бензина и керосина.

Днес бяха публикувани и данните за пазара на труда в Япония. Те показват, че ситуацията в сектора се влошава, тъй като за пръв път от последните две години броят на търсещите работа надхвърля свободните места в страната. Индексът, който измерва съотношението между двата показателя за ноември пада до 0,99 при положение, че стойността му за октомври беше 1,02 на сто. Паралелно с това заплатите също бележат спад, понижавайки се с 0,2 на сто за последните 12 месец, предава Bloomberg.

Мрачната ситуация за японската икономика се допълва от индекса на промишленото производство, който пада с 1,6 на сто спрямо предходния месец. Разходите на домакинствата също са се свили, като понижението е с 0,6 на сто за последните 12 месеца.

Всички тези показатели дават да се разбере, че едва ли скоро ще станем свидетели на повишение на лихвения процент в страната, който към момента е на най-ниската стойност от всички развити държави. Малко вероятно е повишената инфлация да доведе до затягане на монетарната политика в условията на падащи заплати и потребителски разходи.

Въпреки малките шансове за повишаване на лихвата в Япония, валутата на страната отбеляза ръст по време на азиатската сесия. Това се дължи главно на намалените рискови апетити заради задълбочаващите се проблеми в САЩ, както и на новината за убийството на бившия премиер на Пакистан Беназир Бхуто. Тя се отрази на пазарите, тъй като смъртта на такава знакова фигура може да доведе до сериозни размирици в държава, притежаваща ядрено оръжие, което само по себе си представлява голяма заплаха за регионалната сигурност в Близкия изток.

Йената поскъпна спрямо долара от 113,99 USD/JPY в 2:45 българско време до 112,90 USD/JPY в 8:15. Последва леко поскъпване на зелените пари до 113,16 в 9:15, а към 10:00 кросът е при 113,11.

По отношение на еврото йената поскъпна от 166,48 EUR/JPY в 3:00 до 165,12 EUR/JPY в 8:00. Последва повишаване на курса на единната валута и към 10:00 едно евро се разменя за 165,71 йени.
 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:41 | 26.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още