IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Еврото поскъпва преди Коледа, британската лира със силен спад

Валутната търговия в началото на седмицата се характеризира с ниски обеми заради предстоящите празници

14:59 | 24.12.07 г.
Автор - снимка
Създател
Еврото поскъпва преди Коледа, британската лира със силен спад
Макар повечето пазари да са затворени през днешния ден, валутната търговия не почива. Сесията започна както обикновено в Азия през нощта българско време, като търговията се характеризира с ниски обеми и сравнително висока волатилност.

Големият печеливш през първия ден на новата седмица е еврото. То поскъпва спрямо основните валути, като по отношение на американския долар повишението е от 1,4382 EUR/USD в началото на търговията до 1,4412 долара за евро към 14:45. Единната валута повиши стойността си и спрямо йената. По отношение на японската валута еврото поскъпна от 164,05 до 164,54 йени за едно евро.

При липсата на икономически индикатори днес единствената по-значителна новина днес беше публикуването на анализ на Hometrack, според който недвижимите имоти на Острова през декември са понижили цената си с най-бързо темпо за последните три години. Отбелязаният спад на годишна база възлиза на 0,3 на сто до средна цена от 175 200 паунда.

Тази новина се отрази на кросовете с британската лира, тъй като отново набраха сила очакванията за ново понижение на лихвите в страната. Спрямо долара лирата падна до психологическата бариера от 1,98 долара за един паунд. В началото на днешната сесия курсът беше 1,9836 GBP/USD, а към 14:45 кросът е при 1,9806 GBP/USD.

Лирата отстъпва и на еврото, като от началото на търговията губи около 30 пипса до 0,7277 EUR/GBP. Това е най-ниската стойност на лирата от въвеждането на единната валута, като очакванията на трейдърите са еврото да продължи да набира сила в очакване на ново понижение на лихвения процент във Великобритания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:05 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още