IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Песимистични изгледи за японската икономика, лихвите останаха без промяна

Централната банка се въздържа от промени на лихвения процент и той остана най-нискък сред всички развити държави

09:54 | 20.12.07 г.
Автор - снимка
Създател
Песимистични изгледи за японската икономика, лихвите останаха без промяна

Централната банка на Япония се въздържа от промяна на лихвения процент в страната и запази неговата стойност, която е най-ниска от лихвените проценти на всички развити държави. На последното си заседание за годината ръководителите на институцията единодушно решиха да запазят лихвата по овърнайт кредитите на досегашната й стойност от 0,5 на сто.

С тази стъпка Япония се присъедини към усилията на водещите централни банки да улеснят кредитирането и да стабилизират финансовата система. Така действията срещу финансовата криза окончателно придобиха глобален характер, след интервенциите на централните банки от САЩ, Европа и Австралия.

Решението за запазване на лихвите противоречи на възгледите на ръководителя на Централната банка Тошихико Фукуи, който се опитва да промени възгледите за нивото на лихвите в страната. Именно негово дело е увеличението на лихвения процент през юли 2006 година, като допреди това нивото на показателя беше 0%.

В настоящата ситуация обаче трудно може да се прибегне до такава стъпка, като очакванията на анализаторите са, че ново увеличение на лихвите едва ли ще видим по време на настоящия мандат на Фукуи, който изтича през март догодина. Преди месец председателят на банката заяви, че основната причина за проблемите в японската икономика са слабите печалби на малките компании в страната, което може да доведе до забавяна в ръста на заплатите и потребителските разходи, като същевременно печалбите на големите корпорации се пренасят върху домакинствата доста бавно, припомня Bloomberg.

Вчера правителството на Япония понижи прогнозата за икономическия ръст на страната, като според актуалните данни се очаква икономиката да нарасне с 1,3 на сто за календарната година, приключваща на 31 март. Това е доста по-ниско от очакваните по-рано 2,1 на сто. За цялата 2008 година очакванията са понижени от 2,1 на 2,0 на сто прогнозиран ръст.

Мрачната картина за японската икономика се допълва от данните за експорта на страната, който показва трети пореден спад заради ипотечната криза в САЩ. Това се вижда от данните за търговския баланс за ноември, от който става ясно, че излишъкът се свива с близо 20 на сто. Актуалната стойност на превишението на износа спрямо вноса е 797,4 млрд. йени при регистрирани за предходния месец 1 018,6 млрд. йени.

Бизнес доверието в Япония също е на доста ниско ниво, като преди седмица показателят, който го измерва най-точно – индексът Tankan - отбеляза най-ниската си стойност за над две години.

Днешните новини се отразиха на курса на йената и той се повиши по отношение на долара. За по-високите стойности на азиатската валута допринасят и понижените в рискови апетити за carry-trade в края на годината. В 3:00 часа българско време един долар се разменяше за 113,35 йени, а към 9:45 курсът е 113,23 USD/JPY.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:43 | 31.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още