IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Трише: Еврозоната е изправена пред продължителен период на инфлация

Думите на президента на ЕЦБ дават основание да се смята, че едва ли скоро ще станем свидетели на по-ниски лихви

15:13 | 19.12.07 г.
Автор - снимка
Създател
Трише: Еврозоната е изправена пред продължителен период на инфлация
Президентът на Европейската централна банка Жан-Клод Трише заяви, че еврозоната е изправена пред период на висока инфлация, който ще бъде по-дълъг от предварителните очаквания, което даде сигнал, че едва ли скоро ще станем свидетели на понижение на лихвите в 13-те държави, въвели еврото като разплащателна единица.

„Рисковете пред ценовата стабилност в средносрочен и дългосрочен период очевидно се увеличават“, е казал Трише пред комисията по икономически и монетарни въпроси на Европейския парламент, предава Bloomberg. По думите му управителният съвет на ЕЦБ е готов да предприеме мерки по посока запазване на стабилността на цените.

Последните данни за инфлацията в еврозоната показаха, че през ноември потребителските цени са се увеличили до 3,1 на сто на годишна база, което е най-големият ръст от май 2001 насам. Тази стойност на показателя е доста над заложения от ЕЦБ инфлационен таргет, който възлиза на 2 на сто годишно.

Голямото поскъпване на горивата и храните е допринесло за големия ценови натиск, който може и да се засили още повече, в случай че заплатите и останалите разходи нараснат в опит за компенсация на увеличените цени, казва още Трише и добавя, че ЕЦБ очаква потребителските цени да се увеличат с 2,5 на сто през 2008 година.

Същевременно икономическият растеж в Европа също е застрашен, като влошената ситуация се допълва от висока доза несигурност. Това е причината институцията да предприеме мерки за възстановяване на стабилността във финансовата сфера, което да доведе и до нормализиране на цялостната икономическа ситуация.

Вчера ЕЦБ предприе безпрецедентна операция за подобряване на ликвидноста във финансовата система, която имаше за цел да подобри платежоспособността на търговците в края на годината. Така в банковата сфера бяха отпуснати близо 350 млрд. евро.

Днес единната валута отново се понижи спрямо долара, като след рязкото си поевтиняване от 1,4419 EUR/USD в 8:30 до 1,4378 EUR/USD в 11:00 часа, курсът навлезе в рейндж 1,4403 – 1,4385 долара за евро.

Към 14:50 кросът е при 1,4389 EUR/USD.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:50 | 07.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още