IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Решението за понижение на лихвите на Острова е било единодушно

Публикуваният днес доклад от срещата на АЦБ даде основание да се очаква ново понижение на лихвения процент през следващите месеци

13:36 | 19.12.07 г.
Автор - снимка
Създател
Решението за понижение на лихвите на Острова е било единодушно
Ръководителите на Английската централна банка са взели единодушно решението за понижение на лихвите на Острова отпреди две седмици, става ясно от публикувания днес доклад от срещата на Комитетa за монетарна политика.

Деветимата членове на Комитета са гласували за понижение на основният лихвен процент до 5,5 на сто, като неговата цел е била да съдейства за преодоляването на финансовата криза в страната. Интересното е, че това е първото единодушно решение за намаляване на лихвите след терористичните атентати в САЩ от 11 септември 2001 година.

Предварителните очаквания преди заседанието от 6 декември бяха разнопосочни и понижението на лихвите беше изненадващо за много от анализаторите. Нарасналото недоверие между банките обаче, което доведе до ръст на лихвите, по които те се кредитират една друга, и наближаващият край на годината, когато финансовата система изпитва силна нужда от ликвидност, са повлияли на решението на АЦБ.

Единодушното гласуване даде основание да се очаква, че е възможно на някое от следващите заседания на АЦБ да бъде предприета нова редукция на лихвения процент. Това се отрази на търговията с британската валута и нейният курс се понижи до най-ниската си стойност за последните два месеца.

След първоначалното си поскъпване до 2,0186 GBP/USD, лирата отстъпи рязко до 2,0075 GBP/USD в 11:50, а към 13:25 курсът пада до 2,0063 долара за лира.

Подобна е и ситуацията спрямо еврото, като в ранните часове на днешната търговия паундът поскъпна от 0,7157 EUR/GBP в 8:00 часа до 0,7132 EUR/GBP в 11:20. Последва силно понижение на британската валута и към 13:25 курсът е 0,7178 EUR/GBP.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:23 | 07.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още