IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Производствената инфлация в Германия със силен ръст

Увеличението е най-голямо за последните 19 години, еврото отново понижава курса си спрямо долара

11:06 | 19.12.07 г.
Автор - снимка
Създател
Производствената инфлация в Германия със силен ръст
Инфлацията на ниво производител в Германия през октомври отбелязва най-големия си ръст за последните 19 месеца в резултат на високите цени на горивата. Това може да се тълкува като сигнал за инфлационен натиск в най-голямата икономика на еврозоната, тъй като през следващите седмици по-високите производствени цени вероятно ще стигнат и до крайния потребител.

Индексът на производствените цени се е увеличил с 0,8 на сто спрямо октомври, когато е измерен ръст от 0,4 на сто на месечна база, съобщават от офиса за федерална статистика във Висбаден. На годишна база индексът се повишава с 2,5 на сто, което е най-големият ръст от март насам.

Високите нива на производствената инфлация се дължат основно на цените на горивата, тъй като през ноември бяха достигнати рекордно високи цени на петрола. Въпреки инфлационния натиск обаче вероятно няма да се стигне до увеличение на лихвите в еврозоната, тъй като това може да има негативни последици за финансовата система.

Днес еврото отново понижава курса си спрямо долара. От ниво 1,4419 долара за евро в 8:00 днес единната валута отстъпи до 1,4386 EUR/USD в 9:45, а в 10:30 кросът беше при 1,4399 EUR/USD.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:28 | 03.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още