IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Нови слаби данни за строителството в САЩ

Макар и по-добри от прогнозите, данните за началното строителство и издадените разрешителни показват силен спад

16:25 | 18.12.07 г.
Автор - снимка
Създател
Нови слаби данни за строителството в САЩ
Жилищното строителство в САЩ през ноември отбелязва нов спад, като същевременно с това се наблюдава понижение и при издадените разрешителни за строеж, показват данните на Министерство на търговията на страната.

Началното строителство на жилища през ноември забавя ръста си на годишна база до 1,187 млн. започнати строежа, което представлява спад от 3,7 на сто спрямо отчетените през октомври 1,229 млн. нови строежа. Разрешителните за строеж също забавят ръста си на годишна база, като броят им за последните 12 месеца преди декември тази година е 1,152 млн., или с 1,5 на сто по-малко от издадените до ноември 1,178 млн. разрешителни.

Консенсусните прогнози на анализаторите бяха за по-силно свиване на строителството до 1,176 млн. нови строежа. Що се отнася до разрешителните за строеж, очакванията почти напълно покриха официалните резултати, тъй като прогнозите бяха за спад до 1,15 млн. нови разрешителни.

Причината за поредния спад в жилищното строителство е трудното осигуряване на финансиране след големия брой просрочени ипотеки, понижаващите се цени и затегнатите условия за кредитиране от страна на банките в САЩ. С най-голямо понижение е началното строителство на еднофамилни къщи, което се е свило с 5,4 на сто до 829 хил. строежа, като това е най-ниското ниво от 1991 година насам

През последните месеци секторът на недвижимите имоти в САЩ се следи отблизо от всички инвеститори, тъй като данните от него могат да покажат реалната опасност от изпадане в рецесия на най-голямата икономика в света. Важността на сектора се вижда и от факта, че до момента становище по въпроса са взели голяма част от влиятелните хора в САЩ – президентът на страната Джордж Буш, който представи план за предотвратяване на нова вълна от просрочени ипотеки, председателят на Фед Бен Бернанке, който изложи идеи за повишаване на информацията от страна на кредитните институции и бившият ръководител на институцията Алън Грийнспан, който предложи да бъде предложена финансова помощ на затруднените заемодатели.

Новините се отразиха негативно на американската валута, която отстъпи спрямо еврото. Като цяло днес курсът се задържа стабилен в диапазона 1,4414 – 1,4395 долара за евро, макар да имаше известни колебания в ранната търговия. Непосредствено преди новините от жилищния сектор едно евро се разменяше за 1,4403 долара, а в 16:20 кросът вече е при 1,4430 EUR/USD.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:18 | 13.09.22 г.
Най-четени новини
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още