IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Инфлацията на Острова остава стабилна, валутата понижава курса си*

Инвеститорите залагат на ново понижение на лихвите в Англия, АЦБ предостави тримесечни заеми в размер на 10 млрд. паунда на търговските банки днес

14:06 | 18.12.07 г.
Автор - снимка
Създател
Инфлацията на Острова остава стабилна, валутата понижава курса си*

Инфлацията във Великобритания за ноември е на по-ниско от очакваното ниво, показват данните на Националната статистика. Това беше прието от пазарите като сигнал, че Централната банка в страната има място за ново понижение на лихвите, без това да предизвика силен инфлационен натиск.

Индексът на потребителските цени бележи ръст от 2,1 на сто на годишна база, което представлява запазване на стойността от предходния месец. На месечна база потребителските цени се увеличават с 0,3 на сто. Анализаторите прогнозираха увеличение до 2,2 на сто на годишна база и ръст на индекса с 0,5 на сто спрямо предходния месец.

Данните вероятно ще доведат до нов спад в курса на британската валута, тъй като залозите, че АЦБ ще предприеме ново понижение на лихвите се увеличават. Такава стъпка се налага според мнозина за възстановяване на доверието между банките и улесняване на междубанковото кредитиране.

 Днес АЦБ предложи тримесечни заеми на обща стойност 10 млрд. паунда на търговските банки, като този ход също е част от плана за увеличаване на доверието. Офертите на банките в страната са били за привличане на 10,85 млн. лири, а средният лихвен процент, при който са отпуснати кредитите е 5,949 на сто. Този процент е далеч по-нисък от вчерашното ниво на лихвите по междубанковите кредити, което беше 6,431 на сто.

Ново понижение на лихвите би било напълно в духа и на координираните действия между централните банки, които бяха обявени преди седмица от Фед. Стъпка по тяхното прилагане са и предстоящите аукциони, при които АЦБ ще предложи финансиране на търговските банки. Подобен ход днес предприе и Европейската централна банка, която отпусна близо 350 млрд. евро на търговските банки.

Новините за индекса на потребителските цени доведе до спад на британската валута спрямо долара. От 2,0214 GBP/USD лирата падна до 2,0124 GBP/USD в 12:45. Последва повишаване на курса на паунда до 2,0142 GBP/USD в 14:00.

Спрямо еврото британската лира падна от 0,7132 EUR/GBP в 8:00 до 0,7147 лири за едно евро в 14:00.

*Статията е допълнена в 14:25 с данни за аукционите на АЦБ и ЕЦБ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:44 | 13.09.22 г.
Най-четени новини
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още