IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕЦБ с безпрецедентна акция за наливане на ликвидност*

Предоставените средства са в размер на 348,6 млрд. евро, 390 банки са се възползвали от аукциона

11:20 | 18.12.07 г.
Автор - снимка
Създател
ЕЦБ с безпрецедентна акция за наливане на ликвидност*
Войната срещу ликвидната криза във финансовата система навлиза в нова фаза, става ясно от съобщение на Европейската централна банка, в което се казва, че институцията ще предложи днес неограничено количество средства на търговските банки при лихвени проценти, по-ниски от пазарните, предава FT.

Целта на ЕЦБ е да бъде повишена ликвидността в края на годината, когато банковата система традиционно има нужда от повече налични средства.

Ходът на ЕЦБ е изненадващ с оглед данните за паричното предлагане в еврозоната за трите месеца до октомври, което отбеляза изненадващ ръст от 11,7 на сто, давайки сигнал за инфлация, като очакванията бяха за изтегляне на средства от банковата система. От друга страна обаче стъпката на банката е напълно в унисон с координираните мерки на водещите централни банки, които бяха обявени от Федералния резерв на САЩ през миналата седмица.
 
Лихвата по двуседмичните междубанкови кредити падна с рекордните 50 базисни пункта до 4,45 на сто в резултат на интервенцията, която предприе ЕЦБ. В банковата система бяха влети 348,6 млрд. евро, разделени в кредити за 390 банки. Лихвените по заемите варират от 4 до 4,45 на сто.

Предишната подобна акция на ЕЦБ беше предприета на 9 август, когато тепърва започваха големите проблеми във финансовия сектор. Разликата между двете действия обаче е доста голяма, тъй като през август кредитите бяха отпуснати като овърнайт-заеми, а днешните средства се отпускат за срок от две седмици.

Кредитите за търговските банки са с падеж 4 януари, което е след края на празниците. Минималният лихвен процент, при който се отпускат заемите е 4,21 на сто, което е далеч под рекордните нива от 4,9 на сто за двуседмичните междубанкови заеми в еврозоната. Съобщението за предвидените от ЕЦБ действия се отразиха и на междубанковите лихви, които са се понижили значително днес, допълва FT.

Вчера, съгласно плана за действие, Фед организира първия аукцион, при който на търговските банки бяха предоставени 20 млрд. долара за срок от 28 дни при лихви, по-ниски от пазарните. Очаква се през следващите дни да бъде проведена следващата подобна операция в САЩ.

*Статията е допълнена в 14:10 с актуалните данни за размера на предложените средства и междубанковите лихви
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:19 | 12.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още