IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Грийнспан: Дайте финансова помощ на затруднените от кризата

Бившият председател на Фед вижда опасност от стагфлация в САЩ и се противопоставя на плана на президента Буш

11:03 | 17.12.07 г.
Автор - снимка
Създател
Грийнспан: Дайте финансова помощ на затруднените от кризата

Бившият председател на Федералния резерв на САЩ Алън Грийнспан не пропусна да се намеси в ипотечната криза, давайки становище по проблема и идея как да бъдат преодолени трудностите. Според него на изправените пред просрочване на ипотеките си граждани трябва да бъде предложено намаляване на данъчната тежест или друга форма на финансова помощ от страна на правителството, предава АР.

Грийнспан не предлага просто намаляване на данъците, а изказва мнение за предоставяне на финансови средства на домакинствата, заплашени от кризата. На теория такова наливане на средства се постига или чрез данъчни отстъпки или чрез програми за правителствени разходи.

Грийнспан смята още, че голям брой хора са поставени под сериозно финансово напрежение, тъй като не са способни да покрият месечните вноски по ипотеките си, но според него политическите решения няма да доведат до край на проблема, а само до неговото удължаване. Неговото мнение, е че за икономиката ще бъде далеч по-добре да бъдат създадени краткосрочни фискални проблеми от непредвидените в бюджета средства, вместо да се фиксират цените на домовете или лихвите по кредитите.

Това негово мнение се противопоставя на представения от президента на САЩ Джордж Буш план за борба с ипотечната криза в страната. В края на миналата седмица по жилищната криза отношение взе и председателят на Фед Бен Бернанке, който също предложи мерки за справяне с проблема.

„Кешът е достъпен като средство и ако е нужно трябва да бъде използван в по-големи количества, за да може да бъдат решени проблемите, предизвикани от кризата“ е заявил Грийнспан в предаването на телевизия ABC "This Week".

Отделно от проблема с ипотечната криза бившият банкер е изразил мнение и за високата инфлация в САЩ. Според Грийнспан увеличаването на основния индекс на потребителските цени, което се наблюдава в момента, увеличава възможността да станем свидетели на стагфлация в страната. Тази икономическа ситуация, която е една от най-тежките възможни, включва в себе си свиване на икономиката, същевременно с което се наблюдава силен ръст на инфлацията.

По отношение на инфлацията и действията, които трябва да бъдат предприети от централната банка, Грийнспан казва, че „Фед трябва да направи каквото е необходимо, за да подтисне инфлацията“, която според него ще се увеличава още в средносрочен и дългосрочен период.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:34 | 05.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още