IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Бизнес доверието в Япония с нов спад

Поскъпването на йената и глобалната кредитна криза оказват негативно влияние върху очакванията на големите корпорации в страната

10:41 | 14.12.07 г.
Автор - снимка
Създател
Бизнес доверието в Япония с нов спад

Доверието сред големите японски производители отбелязва по-голям от очакванията спад в резултат на повишаването на курса на йената. По-високите стойности на японската валута могат да повлияят негативно на печалбите на износителите от страната, като притесненията на бизнеса са свързани и със затегнатите условия за кредитиране в световен мащаб.

Индексът Танкан, който измерва доверието сред производителите, пада до 19 пункта през третото тримесечие, показват данните на Централната банка на Япония, която изготвя показателя. През предходния период индексът беше на стойност 23 пункта, а анализаторите очакваха по-ограничен спад до 21 пункта.

Проблемите пред големите компании, които водят до понижението на индекса, са свързани с десет процентното поскъпване на йената спрямо долара за последните шест месеца. Това е предизвикало забавяне на ръста на печалбите до 1,3 на сто за третото тримесечие, което е значително по-ниско от измерените за предходния период 14 на сто.

Индексът Танкан показва още, че пазарът на труда остава на най-ниското си ниво за последните 15 години, което е знак, че през следващите месеци трябва да бъде отбелязан нов ръст на работните места. Показателят, който измерва търсенето на работна сила, остава на стойност -7 за второ поредно тримесечие, което е най-ниската му стойност от 1992 година.

Танкан измерва общите бизнес условия за големите производители. Индексът се съставя на всеки три месеца чрез анкетиране на респонденти, които оценяват голям брой компоненти на бизнес ситуацията. Сред тях са търсенето и предлагането на различни продукти и суровини, продажбите, цените, търсенето и предлагането на работна сила и т.н. По-високите стойности оказват позитивно влияние върху националната валута. Индексът е един от най-често използваните за наблюдение на икономическата ситуация в Япония и се ползва с голям авторитет, тъй като се изготвя от Централната банка.

Понижението на индекса не се отрази силно върху търговията с йената. Първоначално японската валута поскъпна до 112,62 USD/JPY, но впоследствие поскъпна до 112,33 USD/JPY в началото на европейската търговия. Към 10:30 един долар се разменя за 112,43 йени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:30 | 07.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още