IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Швейцария остави лихвите без промяна за пръв път от две години

Въпреки инфлационния натиск лихвите бяха запазени заради плана на Централните банки за съвместни действия срещу финансовата криза

11:40 | 13.12.07 г.
Автор - снимка
Създател
Швейцария остави лихвите без промяна за пръв път от две години

Централната банка на Швейцария запази лихвения процент непроменен за пръв път от две години насам, като основната причина за това е съгласуваната програма за действие на водещите централни банки по преодоляване на финансовата криза.

Тримесечният Либор, който се приема за основен лихвен процент в Швейцария беше запазен на ниво 2,75 на сто, като това е първата среща на управителите на Централната банка на страната от декември 2005 година насам, на която не е предприето увеличение на лихвата, съобщава Bloomberg.

Като основна причина за този ход се посочва кризата на финансовите пазари, която започна от ипотечния сектор на САЩ и предизвика силно нарастване на недоверието между банките и проблеми в ликвидността. Финансовата система на Швейцария също не е подмината от нестабилността, като пример за това е водещата местна банка UBS, която съобщи за загуби в размер на 10 млрд. долара заради рискови експозиции.

Решението на Централната банка дойде въпреки инфлационни натиск, предизвикан от растящите цени на горивата и храните през последните месеци. За инфлацията в Швейцария допринася и поевтиняването на местната валута с 3,3 на сто спрямо еврото от началото на тази година, което значително оскъпява вноса от еврозоната.

Новината доведе до леко отстъпление на швейцарския франк спрямо основните валути. По отношение на еврото местната валута поскъпна в началото на търговията от 1,6682 до 1,6650 EUR/CHF, но запазването на лихвите доведе до отстъпление и към 11:30 курсът е 1,6672 швейцарски франка за едно евро.

Британската лира също поевтиня спрямо франка по време на ранната търговия, като непосредствено преди решението курсът беше 2,3102 GBP/CHF, но впоследствие лирата поскъпва до 2,3151 GBP/CHF в 11:30.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:15 | 08.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още