IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Водещите централни банки предлагат спасителен план за финансовата система

Федералният резерв на САЩ ще си сътрудничи с водещи централни банки за стабилизиране на положението

21:16 | 12.12.07 г.
Автор - снимка
Създател
Водещите централни банки предлагат спасителен план за финансовата система
Федералният резерв на САЩ, Европейската централна банка, и Централните банки на Швейцария, Великобритания и Канада ще предприемат съвместна инициатива за преодоляване на ликвидната криза, предизвикана от проблемите в американския ипотечен сектор, предава AFP. Това ще бъде първото съвместно действие на водещите световни институции след терористичните атентати от 11 септември 2001 година.
 
В свое съобщение днес Фед обяви, че ще предостави на разположение на ЕЦБ и на Швейцарската национална банка 24 млрд. долара, с което се цели увеличаването на предлагането на "зелени" пари в Европа. Сред плановете на Фед влиза и организирането на четири аукциона, два от които този месец, с които паричното предлагане в САЩ трябва да се увеличи с 40 млрд. долара.
 
Ръководителите на институциите предприемат мярката, след като лихвените проценти в Англия, Канада и САЩ бяха понижени в резултат на опитите да бъде избегната рецесията в Америка, както и да се насърчи междубанковото кредитиране .През последните месеци лихвените проценти, при които банките заемат средства една на друга се увеличиха до рекордни нива, което доведе до значително свиване на паричното предлагане.
 
Мерките на Фед нямат за цел във финансовата система да бъде добавена нетна ликвидност, а се целят в повишаване на готовността на банките да кредитират. В плановете влиза още увеличаване на тегленето на по-дългосрочни заеми, директно кредитиране на търговските банки, както и операции с ценни книжа на открития пазар, съобщава служител на Централната банка на САЩ, цитиран от Bloomberg.
 
Първият аукцион е насрочен за 17 декември, като тогава ще бъдат предложени 20 млрд. долара под формата на 28-дневни кредити за банките. Следващият ще се проведе на 20 декември, като също ще бъде за 20 млрд. Последните два аукциона ще бъдат на 14 и 28 януари, като след тях ще бъде направена оценка на въздействието им върху пазара и в случай, че то е благоприятно, може да се организират още аукциони.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:52 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още