IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Над САЩ надвисва инфлационна заплаха, вносните цени с рекорден ръст

Вносът в САЩ поскъпва с 11,4 на сто за последните 12 месеца, което е предизвикано от слабите нива на долара и високите цени на петрола

16:40 | 12.12.07 г.
Автор - снимка
Създател
Над САЩ надвисва инфлационна заплаха, вносните цени с рекорден ръст

Поредната порция противоречиви данни за американската икономика бяха публикувани днес. Те показват, че американският износ се увеличава вследствие на слабите нива на долара, но същевременно с това, именно заради стойността на американската валута, вносните цени бележат най-големия си годишен ръст от 25 години насам. Това предопределя голяма опасност от инфлация, която вероятно е била отчетена по време на вчерашното заседание на Федералния резерв, когато бяха намалени лихвите в страната.

Търговският баланс на САЩ за октомври показва отрицателно салдо на стойност 57,8 млрд. долара, което е с 1,2 на сто повече от ревизираните данни за септември, когато е бил отчетен дефицит в размер на 57,1 млрд. долара, съобщават от Министерството на търговията.

Очакванията на анализаторите бяха за ръст на дефицита с 500 млн. долара спрямо първоначалните данни за септември, според които дефицитът възлизаше на 56,5 млрд. долара.

Като цяло за октомври вносът бележи ръст от 1 на сто до 199,5 млрд. долара, като импортът на петрол се е увеличил с 6,3 на сто. Стойността на автомобилите, внесени в САЩ, расте със 72 млн. долара, докато доставките на селскостопански стоки и бизнес оборудване са регистрирали спад.

Износът на американски стоки се е увеличил с 0,9 на сто и възлиза на 141,7 млрд. долара. С най-голям ръст е износът на капиталови продукти, който нараства с 1,3 на сто до рекордните 39,2 млрд. долара. Изненадващо, въпреки растящите в световен мащаб цени на селскостопанските стоки, износът на тяхната продуктова група е с 500 млн. долара.

Днес бяха публикувани и данните за вносните цени в САЩ за ноември. Те показват, че за месеца е бил отбелязан най-големият ръст от 18 години насам, като увеличението спрямо септември е 2,7 на сто. Основната причина за това са рекордните цени на горивата, които са довели до оскъпяване на целия внос.

За последните 12 месеца вносните цени са се увеличили с 11,4 на сто, като това е най-силното поскъпване в рамките на една календарна година от 1982 година насам. Това означава, че над американската икономика надвисва сериозна инфлационна заплаха, което вероятно е довело до по-предпазливото намаление на лихвите в САЩ вчера.

Днешната валутна търговия преминава при силни колебания на курса евро-долар. След първоначалното поскъпване на еврото до 1,4719 EUR/USD в 9:30, американската валута възвърна част от загубеното и към 15:00 курсът бешв 1,4672 EUR/USD. Данните за вносните цени и инфлацията доведоха до ръст на еврото до 1,4740 в 16:00, а през следващите 30 минути единната валута отстъпи рязко и в 16:30 курсът е 1,4673 EUR/USD.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:59 | 19.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още