IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Междубанковите лихви нарастват, кредитирането поскъпва

Тримесечният EURIBOR на нов връх, увеличението на лихвите не подминава и България

16:20 | 12.12.07 г.
Автор - снимка
Създател
Междубанковите лихви нарастват, кредитирането поскъпва

Междубанковите лихви в Европа продължават да растат, достигайки нови рекордни стойности. Причината за това е увеличаващото се недоверие във финансовата система след съобщенията на редица водещи банки за загуби, предизвикани от кризата в САЩ. Това може да предизвика сериозни проблеми за потреблението и инвестициите, тъй като ще доведе до нарастване и на лихвите по кредитите за клиенти.

Сред основните причини за високите междубанкови лихви е нежеланието на отделните институции да отпускат заеми, тъй като при падежа може да се окаже, че насрещната страна е неспособна да плати, а поради факта, че се намираме в края на годината, за нито една банка не е желателно да има проблеми с ликвидността.

Поради тази причина тримесечният EURIBOR* се повиши до 4,93 на сто вчера, което е най-високата му стойност откакто започнаха проблемите в началото на лятото. Същевременно се наблюдава ръст и по EURIBOR-a при месечните, двумесечните и едногодишните заеми.

Увеличението на междубанковите лихви неминуемо ще достигне и до кредитите за домакинствата и фирмите. Основната причина затова е, че лихвеният процент по повечето заеми с плаваща лихва се определят на база тримесечен EURIBOR плюс някаква надбавка. Това важи както за потребителските, така и за ипотечните кредити и вече се забелязва в някои от страните от Западна Европа, съобщава вестник Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

Засегнатите от повишенията на лихвите фирми и домакинства вероятно ще намалят потреблението си, а инвестициите в нови проекти на компаниите ще намалеят, като този процес ще продължи дотогава, докато лихвените проценти не се нормализират. Според FAZ това означава тримесечният EURIBOR да се движи в рамките на около 0,15 процентни пункта над основния лихвен процент в еврозоната.

Увеличението на EURIBOR може да има отражение и върху българския пазар. Причините за това са няколко. От една страна, преобладаващият брой банки у нас могат да набавят ресурси чрез своите майки, които се намират в еврозоната. Както е известно, по-голямата част от банковите институции в България са собственост на водещи европейски банки.

Друго обстоятелство, което води до последствия за българската икономика, се дължи на факта, че в голяма част от договорите за кредит има заложена клауза за промяна на лихвата при значителни изменения на тримесечния EURIBOR. Дали ще станем свидетели на такова обаче не е сигурно, тъй като в момента банките у нас водят жестока борба за пазарен дял и вероятно няма да прибегнат до подобни стъпки, тъй като биха изгубили клиенти.

Повишението на EURIBOR води след себе си и ръст на SOFIBOR, който е еквивалентния междубанков курс на българския пазар. Стойността му днес отново се повишава и лихвата по тримесечните междубанкови заеми вече достига 6,576 на сто.

*EURIBOR (Euro Interbank Offered Rate) е средното лихвено равнище, при което банките в еврозоната си разменят срочни депозити в евро. Изчислява се от Европейската банкова федерация в Брюксел, в която влизат кредитни институции както от еврозоната, така и от Исландия, Норвегия и Швейцария.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:39 | 11.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още