IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Британският износ се увеличава, дефицитът се свива

Високият курс на еврото насърчава износa от Острова към еврозоната, което действа положително върху местната икономика

15:51 | 11.12.07 г.
Автор - снимка
Създател
Британският износ се увеличава, дефицитът се свива

Търговският дефицит на Великобритания се свива през октомври в резултат на увеличението на износа, предизвикано от поевтиняването на лирата спрямо еврото. За месеца е отчетено превишение на вноса на стоки над износа в размер на 7,1 млрд. паунда, показват данните на националната статистика.

Спрямо предходния месец, когато беше регистриран рекорден дефицит от 8 млрд. лири, е отбелязано понижение с около 900 млн. лири. Анализаторите предвидиха свиването на дефицита, но очакваха той да намалее с по-малко - до 7,4 млрд. лири.

Като цяло износът от Острова бележи ръст от 1,8 на сто спрямо септември, а същевременно вносът намалява с 1,9 на сто. Експортът към държави извън ЕС се увеличава с 5,5 на сто, докато този към страните членки остава на нивото от предходния месец.

За стимулирането на износа основна роля е изиграло поевтиняването на британската валута спрямо еврото. От началото на годината лирата е поевтиняла с около 7 на сто, което е повишило конкурентността на компаниите от Острова. Така износът за еврозоната, която е сред най-големите външни пазари за Великобритания е нараснал, което ще помогне на страната да преодолее финансовата криза, съобщава Bloomberg.

Положителният ефект от поевтиняването на лирата обаче може да бъде неутрализиран от опасността от ръст на инфлацията. Тя е предизвикана основно от високите цени на горивата и храните, а понижаването на лихвата на Острова през изминалата седмица до 5,50 на сто може да допринесе за засилване на инфлационния натиск.

Днес британската лира отново поскъпва спрямо еврото. В 9:00 българско време курсът беше 0,7196 EUR/GBP, а в 14:30 лирата се повиши до 0,7154 EUR/USD. Към 15:45 кросът е 0,7164 паунда за едно евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:39 | 30.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още