IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Излишъкът по текущата сметка на Германия се свива

Силното евро възпрепятства бизнеса, все пак обаче износът бележи ръст

11:24 | 10.12.07 г.
Автор - снимка
Създател
Излишъкът по текущата сметка на Германия се свива
Излишъкът по текущата сметка на най-голямата икономика от еврозоната – Германия, за октомври се свива, показват данните на Бюрото за федерална статистика във Висбаден. Същевременно с това износът се увеличава с 6,3 на сто на годишна база, което води до ръст в излишъка по търговския баланс.

Търговският баланс на страната за ноември показва излишък в размер на 18,7 млрд. евро, което надвишава с 1,7 млрд. измерените година по-рано 17, млрд. евро. Коригираната със сезонните и календарни колебания стойност на излишъка в търговския баланс е 18,2 млрд. евро, колкото е и измереният през септември излишък на страната.

Излишъкът по текущата сметка на Германия за октомври пък се свива до 13,7 млрд. евро, което е спад с 2 млрд. евро спрямо предходния месец, но все пак е по-голям от измерените през октомври 2006 година 12,9 млрд. евро.

Като цяло износът на Германия за октомври е на стойност 88,9 млрд. евро, а вносът възлиза на 70,1 млрд. евро. Това означава, че износът е отбелязал ръст от 6,3 на сто, а вносът е нараснал с 5,2 на сто за последните 12 месеца.

Свиването на излишъка по текущата сметка показва, че високите стойности на еврото възпрепятстват бизнеса в еврозоната. Засега обаче не се предвижда понижение на лихвите, което означава, че скоро може и да не се стигне до значително поевтиняване на валутата. По-скоро настроенията са за увеличаване на курса с оглед високата инфлация в еврозоната и ситуацията в ипотечния сектор на САЩ.

Данните не се отразиха значително върху курса на еврото спрямо долара, а от началото на търговията тази седмица се наблюдава доста волатилна търговия, макар и в рамките на тесен диапазон. При отварянето на валутните пазари курсът беше 1,4658 долара за евро, по време на азиатската сесия валутната двойка се движеше между 1,4641 – 1,4645 EUR/USD, а впоследствие еврото почти възстанови позициите си, като в 11:05 кросът е при 1,4651 EUR/USD.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:02 | 04.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още