IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕЦБ запази лихвите непроменени

Ръководителите на институцията запазиха лихвите въпреки рекордната за последните години инфлация

16:27 | 06.12.07 г.
Автор - снимка
Създател
ЕЦБ запази лихвите непроменени

Европейската централна банка (ЕЦБ) остана неутрална спрямо нестабилните пазари и запази лихвите в еврозоната непроменени. Действията на ЕЦБ са продиктувани от високите стойности на еврото, които заплашват конкурентоспособността на производителите и проблемите с ликвидността на финансовата система.

Пред Европейската централна банка стоеше дилемата дали да бъдат взети мерки срещу рекордната за последните години инфлация, или да бъде направен опит да не се спира икономическият растеж въпреки високите стойности на европейската валута. Все пак втората цел беше предпочетена и лихвите бяха запазени на ниво от 4,00 на сто.


Със запазването на лихвите ЕЦБ не последва централните банки на Канада и Англия, които предприеха разхлабване на монетарната политика с оглед стимулирането на икономиката. Единствената развита икономика, чиято основна лихва трябва да бъде обявена през следващите дни, е тази на САЩ.

Към момента анализаторите са раздвоени относно действията на Федералния резерв, като прогнозите са за намаляването на лихвата с 25 или дори 50 базисни пункта. След новината, че президентът на САЩ ще обяви мерки за борба с ипотечната криза обаче прогнозите за запазване на настоящите нива с оглед заплахата от инфлация се засилват.

Днес еврото продължи да отстъпва спрямо долара, понижавайки стойността си от 1,4609 EUR/USD в 8:00 българско време до 1,4534 EUR/USD в 14:00. След обявяването на лихвения процент, евровалутата поскъпна до 1,4610 EUR/USD в 16:00, а към 16:15 едно евро се разменя за 1,4596 долара.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:31 | 06.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още