IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Изненадващо понижение на лихвите в Канада

Силният ръст на канадската валута и свиването на излишъка в търговския баланс са основните причини за решението на централната банка

16:47 | 04.12.07 г.
Автор - снимка
Създател
Изненадващо понижение на лихвите в Канада
Централната банка на Канада предприе изненадващо понижение на лихвите в страната с 0,25 процентни пункта до 4,25 на сто, става ясно от съобщение на институцията. Този ход беше неочакван за мнозина въпреки отбелязаната през октомври дефлация в страната. Понижението на лихвения процент е първо от април 2004 година насам.

Като основна причина за намаляването на лихвата се смятат високите нива на канадския долар, който постигна паритет спрямо американската валута за пръв път от над 20 години в края на септември. От началото на годината канадската валута отбелязва силен ръст, който през последните месеци влияе негативно на износа и затруднява местните производители.

През септември излишъкът в търговския баланс на Канада се сви до най-ниската си стойност за последните девет години, като беше в размер на 2,7 млрд. канадски долара. Същевременно с това се наблюдаваше и спад на потребителските цени от 2,5 на сто през юни до 1,8 на сто през октомври, което е под заложения от Централната банка инфлационен таргет. Данните за продажбите на дребно през октомври също са оказали влияние за решението, тъй като те отбелязаха изненадващ спад.

В официалното съобщение на банката се казва, че очакванията са през следващите няколко месеца инфлацията да бъда на по-ниско от предварително очакваното ниво, което е позволило понижаването на лихвата. За решението са допринесли и оценките на проблемите, предизвикани от ипотечната криза в САЩ, които доведоха до сериозни трудности на световните финансови пазари.

Понижаването на лихвите мигновено даде отражение върху финансовите пазари. Спрямо еврото канадският долар отстъпва с над 2,5 цента от 1,4712 EUR/CAD в 8:00 българско време до 1,4964 EUR/CAD в 16:30. Непосредствено преди обявяването на решението едно евро се разменяше за 1,4805 канадски долара.

По отношение на американския долар през целия ден търговията се водеше в диапазона 1,002 - 1,004 USD/CAD, като след решението на централната банка "канадецът" отстъпи рязко до 1,0151 USD/CAD в 16:30.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:19 | 02.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още