IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Страните от Залива няма да обсъждат отвързването от долара. Засега

Инфлационният натиск в страните от региона обаче вероятно ще доведе до предприемане на мерки

16:32 | 03.12.07 г.
Автор - снимка
Създател
Страните от Залива няма да обсъждат отвързването от долара. Засега

Промяна на курса на арабските валути спрямо долара, към който са фиксирани повечето от тях, няма да бъде обсъждана по време на предстоящата утре среща на Съвета за сътрудничество в Персийския залив, става ясно от изказвания на някои от водещите министри от организацията.

Дневният ред за срещата на министрите от шестте държави членки на съвета - Саудитска Арабия, Бахрейн, Кувейт, Оман, Катар и Обединени Арабски Емирства, не включва обсъждането на въпроса за промяна на валутните курсове е заявил финансовият министър на Кувейт Мустафа ал-Шимали, предава Bloomberg.

На същото мнение е и неговият колега от Саудитска Арабия Ибрахим ал-Асаф, който е заявил, че неговата държава - най-голямата арабска икономика, няма намерение да отвързва рияда от долара и подобни намерения няма да бъдат обсъждани по време на срещата.

В средата на миналия месец се появиха твърдения, че арабските държави ще променят курса на валутите си спрямо долара, а в дългосрочен план може и да се откажат от фиксирането спрямо американската валута заради увеличаващата се инфлация вследствие на ниските нива на щатския долар.

Растящите цени на вносните стоки, предизвикани от поевтиняването на долара и големите печалби от търговията с петрол, чиято цена се е повишила с 49 на сто от началото на годината, силно са засилили инфлационния натиск в района на Персийския залив. Това доведе до очаквания, че страните ще вземат мерки и като най-вероятната първа стъпка се предвиждаше промяната на фиксирания курс.

Въпреки отлагането на обсъждането на този въпрос повечето специалисти не отхвърлят възможността в скоро време да станем свидетели на промяна на валутните курсове в региона, тъй като паричните потоци към арабските държави вероятно ще се увеличават и ако обезценката на долара продължи инфлационният натиск ще се засили допълнително.

В неделя съветът е постигнал споразумение за пускането на единна монета на страните членки през 2010 както е било предвидено, съобщи АФП, позовавайки се на участник в делегацията за срещата. Към проекта ще се присъединят тези страни, които са готови за това през 2010, е заявил още източникът, който е подчертал, че решението е взето по настояване на Саудитска Арабия.

От ОАЕ обаче наскоро отбелязаха, че създаването на единна монета до 2010 г. ще бъде невъзможно заради технически, законодателни и данъчни пречки.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:36 | 26.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още