IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Едномесечният LIBOR в британски лири с рекорд

Недоверието на междубановия пазар се засилва, Централните банки подготвят нови интервенции на пазара с цел осигуряване на ликвидност

14:55 | 03.12.07 г.
Автор - снимка
Създател
Едномесечният LIBOR в британски лири с рекорд
Едномесечният лихвен процент по междубанковите кредити във Великобритания се е повишил до най-високата си стойност от близо десет години. Ръстът се обяснява с опитите на банките да осигурят средства за погасяване на задълженията с падеж около края на настоящата и началото на следващата година.

Лихвата по междубанковите кредити – LIBOR, се е повишил с 63 базови пункта до 6,72 на сто, съобщават от Британската банкова асоциация. Това е най-високата стойност от декември 1988 година насам.

Повишаващите се лихви, по които банките отпускат кредити една на друга, отразяват засилващите се опасения относно стабилността на финансовите институции с оглед на проблемите, които започнаха от ипотечния сектор на САЩ.

До момента различни финансови организации от цял свят са обявили загуби на обща стойност над 60 млрд. долара във връзка с кризата, като от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие очакват тази сума да достигне 300 млрд. долара.

Проблемите, които могат да бъдат предизвикани от високия LIBOR, са свързани основно с ликвидността на банките и способностите им да посрещнат задълженията си. Това е довело до интервенции от страна на Европейската централна банка и Английската централна банка на валутния пазар през последната седмица, предава Bloomberg. Според анализатори интервенциите вероятно ще продължат и през следващите дни, за да може пазарът да бъде стабилизиран.

В петък стана ясно, че тримесечният LIBOR в евро също е на рекордно ниво от 4,81 на сто.

По време на днешната търговия валутата, която отстъпва най-силно от позициите си, е еврото. Въпреки добрите данни за производствения PMI индекс и безработицата в еврозоната, единната валута отстъпва от 1,4706 EUR/USD в 9:30 часа до 1,4645 EUR/USD в 14:30.

Спрямо британския паунд еврото се понижава от 0,7134 EUR/GBP в 10:00 до 0,7099 EUR/GBP в 14:30.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:27 | 11.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още