IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Добри данни за европейската икономика подкрепиха еврото

Индексът PMI за сектора на производството отбелязва изненадващ ръст, безработицата с ново понижение

13:45 | 03.12.07 г.
Автор - снимка
Създател
Добри данни за европейската икономика подкрепиха еврото
Индексът PMI за сферата на производството през ноември в еврозоната регистрира изненадващ ръст, а безработицата в 13-те страни, въвели еврото като разплащателна единица, се свива до 7,2 на сто.

Производственият PMI индекс е на стойност 52,8 пункта при консенсусна прогноза за ръст с 1,1 пункта до 52,7 спрямо отчетеното през октомври ниво от 51,5 пункта. В най-голямата икономика на еврозоната – немската, индексът също бележи ръст и за ноември е отчетена стойност от 53,7 пункта. През октомври в страната бяха измерени 51,7 пункта, а очакванията на специалистите бяха за увеличение с 1 пункт до 52,7.

Великобритания също отчита увеличение на показателя, като нарастването е от 52,9 пункта през октомври до 54,4 пункта през ноември. Ръст беше регистриран още във Франция, където очакванията на експертите за развитието на сектора на производството се подобряват с 1,2 пункта до 52,5 пункта.

Повишението на показателя до известна степен е изненадващо заради високите стойности на еврото, които затрудняват производителите от еврозоната. В подобна посока бяха и публикуваните през миналата седмица данни за бизнес доверието в Германия и еврозоната.

Индексът PMI се приема за водещ индикатор и измерва очакванията на експертите от дадения сектор за развитието на икономиката през следващите шест месеца. Производственият PMI се изчислява, като мениджъри от производствения сектор отговарят на въпроси за техните очаквания за развитието на сектора. Въпросите са свързани с нивото на заетост, броя на новите поръчки, икономическите очаквания, запасите, доставките и инвентара.

Въпреки че стойността все още е над 50 (което се счита за позитивни очаквания), индикаторът остава на близки до рекордните дъна на показателя стойности. Това може да се приеме като сигнал, че производственият сектор в еврозоната ще се нуждае от дълъг период, докато успее да се възстанови след финансовата криза.

Днес бяха публикувани и данните за безработицата в еврозоната за октомври. Измерената стойност е 7,2 на сто, което представлява спад с 0,1 процентен пункт спрямо регистрираните през септември 7,3 на сто, и с 0,8 процентни пункта по-малко от октомври 2006 година, съобщава Евростат.

Новините оказаха подкрепа на еврото и след резкия спад от 1,4706 EUR/USD в 9:30 до 1,4630 EUR/USD в 11:20, европейската валута успя да възстанови част от загубеното, като към 13:25 кросът е при 1,4661 EUR/USD.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:19 | 30.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още