IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Тримесечният LIBOR в евро на 6-годишен връх

Тенденцията за увеличаване на лихвите по мeждубанковите кредити не подминава и България, СОФИБОР с рекордна стойност

16:50 | 30.11.07 г.
Автор - снимка
Създател
Тримесечният LIBOR в евро на 6-годишен връх

Цената на междубанковите кредити в евро се е увеличила до най-високата си стойност от май 2001 година досега, съобщават от Британската банкова асоциация. Тримесечният лихвен процент по кредитите в евро, които банките отпускат една на друга, наречен LIBOR*, е на стойност 4,81 на сто.

Лихвата бележи ръст за 13-ти пореден ден, като увеличението е с 3 базисни пункта до 4,81 на сто. Това е с 81 процентни пункта над основния лихвен процент в еврозоната, който към момента е 4,0 на сто. Същевременно с това се наблюдава и поскъпване при овърнайт кредитите, като лихвата по тях се увеличава с 9 базисни пункта до 4,08 на сто.

За повишаването на лихвите по междубанковите кредити основна роля играе увеличеното недоверие между отделните банки заради неизвестността до каква степен са засегнати от кризата в ипотечния сектор на САЩ.

Особено силно това се усеща във Великобритания, след като преди седмица стана ясно, че втори голям кредитор е заплашен от фалит заради прекалено големи инвестиции във високорискови ипотеки. Както стана ясно, ако компанията Рaragon не успее да си осигури кредитиране преди февруари 2008 година, институцията ще бъде изправена пред угрозата за обявяване на несъстоятелност.

В средата на септември бяха дадени първите сигнали за проблеми в британския ипотечен сектор, след като от Northern Rock обявиха, че се нуждаят от спешно кредитиране, за да покрият своите задължения. Това доведе до масов отлив на клиенти и теглене на депозити от институцията, съпроводено със силен спад на пазарната й капитализация.

Тенденцията за увеличение в цената на междубанковите кредити се пренася и на българския пазар, показва информацията на Българска народна банка. Към момента тримесечния СОФИБОР е на рекордната стойност от 6,459 на сто. Лихвите по овърнайт кредитите пък са нараснали до 4,724 на сто при основен лихвен процент от 1 ноември в размер на 4,26 на сто.

Липсата на доверие в банковата система може да бъде взето под внимание от Европейската централна банка и въпреки сигналите за увеличена инфлация в еврозоната да се стигне до намаляване на лихвения процент. В същата посока може би ще бъдат и действията на Английската централна банка, която може да прибегне до понижение на лихвата и заради високите стойности на лирата, които затрудняват местните производители.

*LIBOR (съкращение от London Interbank Offered Rate) е усреднен лихвен процент, отразяващ лихвите, по които банките предлагат негарантирани заеми на лондонския междубанков пазар. Използва се като референтен курс за определяне лихвата при различни банкови операции

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:34 | 22.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още