IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Немската централна банка предупреждава за рискове на финансовите пазари

Банките в Германия са изложени на силен риск заради ипотечната криза в САЩ

14:04 | 29.11.07 г.
Автор - снимка
Създател
Немската централна банка предупреждава за рискове на финансовите пазари
Кредитната криза в САЩ се превръща в дългосрочна заплаха, става ясно от доклад на Немската централна банка за финансовата стабилност през 2007 година.

В доклада институцията предупреждава за наличието на сериозни пазарни рискове, от които могат да бъдат засегнати големите банки в страната. Това би могло да се отрази негативно на икономиката на Германия и да се стигне до забавяне на икономическия растеж. Сериозно забавяне или дори по-големи затруднения обаче може да бъдат регистрирани единствено при едновременното действие на редица рискови фактори.

Според доклада банките в страната са изложени на силен риск заради ипотечната криза в САЩ. За момента те не са силно засегнати и успяват да се предпазят от големи затруднения, но предизвиканата от кризата нестабилност на финансовите пазари се очертава като самостоятелен фактор, който може да остави отпечатък върху финансовата система, пише немският вестник Der Spiegel.

За момента банковата система в Германия остава стабилна главно благодарение на капиталовата структура на банките и мерките за управление на риска. Те позволявали на институциите да останат незасегнати от проблемите до този момент, но турбуленциите и повишаването на междубанковите лихвени проценти може да доведат до проблеми и оскъпяване на кредитирането.

Най-силно изложени на риск според Deutsche Bundesbank са големите международни банки, чиито печалби вероятно ще бъдат намалени заради редица фактори. По-малките регионални банки, според институцията, са по-защитени, което прави вероятността за влошаване на условията по кредитиране за потребителите и бизнеса по-малка, за разлика от САЩ, където през последните месеци се наблюдават значителни рестрикции при предлагането на кредити.

На финансовите пазари и най-вече на валутния пазар, според оценката на банката, условията остават нестабилни. Това се дължи на неочаквано голямото понижение в курса на долара, което доведе до колебания в курсовете на различните валути и засилване на волатилността.

При кредитния пазар също не се наблюдава стабилизиране, тъй като банките са подозрителни една към друга и не се кредитират взаимно заради неизвестността от рисковите експозиции на американския ипотечен пазар, която може да доведе до затрудняване на платежоспособността, се казва в доклада. Това предизвиква необходимост от увеличаване на прозрачността и обявяването на задълженията както на банките, така и на фондовете с цел повишаване на взаимното доверие.

По отношение на пазарната конюнктура в Германия централната банка е на мнение, че настоящият икономически растеж би могъл да бъде сериозно застрашен единствено при комбинираното въздействие на множество фактори. Опасност от забавяне на растежа обаче има заради високите цени на суровините, които постигат рекордни стойности през последните месеци.

Публикуването на доклада и становището, че понижението в курса на американската валута е прекалено голямо, доведоха до отстъпване на еврото. В ранните часове на днешната търговска сесия еврото отстъпи от 1,4827 EUR/USD в 8:00 българско време до 1,4743 EUR/USD в 10:30. Последва стабилизиране на курса и към 13:45 едно евро се разменя за 1,4742 долара.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:07 | 02.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още