IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Рекорден спад в цените на британските жилища

Очаква се високите цени на кредитирането да доведат до поевтиняване на жилищата и през следващите месеци

09:58 | 29.11.07 г.
Автор - снимка
Създател
Рекорден спад в цените на британските жилища

Жилищата във Великобритания поевтиняват с най-бърз темп за последните 12 години през октомври, което дава основание да се смята, че секторът започва да навлиза в криза след десетте поредни години на експанзия.

Индексът на цените на жилищата, който се изготвя от Nationwide Building Society, показва, че през октомври имотите поевтиняват с 0,8 на сто спрямо предходния месец до средна цена 184 099 лири. На годишна база се наблюдава забавяне на темпа на увеличение на цените от 9,7 на сто през септември до 6,9 на сто за октомври.

Според прогнозата на Nationwide цените на жилищата ще продължат да се понижават заради по-високата цена на кредитирането в страната, което може да доведе до забавяне на цялата икономика. Трудностите са свързани основно с проблемите в ипотечния сектор на САЩ и липсата на информацията относно рисковите експозиции на банките в страната, което води до недоверие помежду им и повишаване на междубанковите лихви.

Данните за спада в цените вероятно ще засили още повече дискусиите относно лихвения процент във Великобритания. На последната среща на Централната банка беше запазен настоящият процент, като резултатът от гласуването беше 7-2. Високите нива на лирата обаче, която затруднява местните производители, недоверието между банките и високите цени на кредитиране могат да доведат до понижение на лихвите въпреки опасността от инфлационен натиск.

Новините се отразиха на търговията с британската валута, като тя отстъпи спрямо еврото. В 7:00 днес двете валути се разменяха по курс 0,7136 EUR/GBP, а непосредствено преди оповестяването на данните курсът беше 0,7140 EUR/GBP. Последва отстъпление на лирата и в 9:55 кросът е 0,7150 EUR/GBP.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:36 | 11.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още