IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Бизнес климатът в Германия с неочаквано подобрение

Мениджърите са на мнение, че текущите условия се подобряват въпреки високите стойности на еврото и рекордните цени на горивата

13:34 | 27.11.07 г.
Автор - снимка
Създател
Бизнес климатът в Германия с неочаквано подобрение

Оценката на бизнес климата в Германия отбелязва изненадващ ръст през ноември, което показва, че мениджърите не очакват високите цени на суровините и силното поскъпване на еврото да доведат до силни затруднения и забавяне на икономическия ръст.

Индексът, който се изготвя от Мюнхенския институт IFO, за ноември е на стойност 104,2 пункта, което е с 0,3 пункта повече от регистрираните през октомври 103,9. Анализаторите очакваха спад до 103,3 пункта, но по-високият резултат дава повод за очаквания, че ръстът в еврозоната ще се запази въпреки нестабилността на финансовите пазари.

Другите индекси, които се изготвят от организацията, показват разнопосочно движение. Според анкетираните 7 000 мениджъри на компании икономическите очаквания се влошават, докато текущите условия отбелязват изненадващ ръст.

Индексът на икономическите очаквания е на стойност 98,3 пункта, което е с 0,3 пункта по-ниско от стойността за октомври (98,6 пункта), но е по-висок от очакванията за спад до 98,0 пункта.

Текущите условия през ноември се подобряват, като индексът, който ги измерва, отбелязва увеличение - от 109,6 до 110,4 пункта. Очакванията на анализаторите бяха за влошаване на текущите условия до 109,1 пункта.

Новините доведоха до поскъпване на еврото спрямо американския долар. Като цяло днес доларът възстановява част от загубеното през последните дни, като от 1,4865 EUR/USD в 8:30, еврото падна до 1,48 24 EUR/USD непосредствено преди публикуването на данните.

След неочаквания ръст на доверието в най-голямата икономиката на еврозоната еврото поскъпва до 1,4851 EUR/USD в 13:30 часа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:09 | 04.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още