IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Китайската валута поскъпва до рекорд спрямо долара

По отношение на еврото юанът също поскъпва, но по-ограничено

10:12 | 27.11.07 г.
Автор - снимка
Създател
Китайската валута поскъпва до рекорд спрямо долара

Китайският юан отбеляза повишение спрямо долара за трети пореден ден, достигайки до най-високите си нива, откакто беше прекъснат фиксираният курс между двете валути през 2005 година. Това е сигнал, че китайското правителство предприема мерки за повишаване на стойността на валутата, тъй като заради големите парични потоци опасността от инфлация се увеличава силно.

Юанът увеличи стойността си с около 0,15 на сто до 7,3871 USD/CNY в 10:00 българско време. Вчера търговията приключи при курс 7,3969 USD/CNY. Наред с ръста спрямо долара, китайската валута поскъпна с 0,1 на сто спрямо еврото, като беше достигната стойност от 10,9836 EUR/CNY.

Поскъпването на китайската валута става по време на посещението на президента на Европейската централна банка Жан-Клод Трише в Пекин. Както е известно, банкерът нееднократно отправи критики за подцененост на местната валута спрямо единната валута на еврозоната, като последният голям форум, на който беше поставен този проблем, беше срещата на Г-8 във Вашингтон. По информация на Bloomberg делегацията на Трише е заявила, че подцененият юан води до завръщане на протекционистките тенденции.

Основната критика, която се отправя от ЕЦБ, е свързана с това, че докато спрямо долара се наблюдава поскъпване на юана с около 5,5 на сто от началото на годината, по отношение на еврото китайската валута е отстъпила с 6,5 на сто. Това се отразява неблагоприятно на производителите от еврозоната, тъй като тяхната продукция се оскъпява.

Визитата на президента на ЕЦБ се осъществява заедно с посещение на френския президент Никола Саркози, който вчера постигна договореност  за продажбата на 160 самолета Еърбъс на китайската гражданска авиация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:25 | 10.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още